NYHETER 2024-10-04

Peters hjärta lagades med titthålskirurgi

Allt startade med en olycka på senhösten för snart två år sedan. Peter Larsson som jobbar som glasmästare i Luleå ramlade ner från ett tak och bröt både revben och nyckelben och skadade dessutom en sena i höger axel.

Eftersom han har en privat sjukvårdsförsäkring skulle axeln opereras i Stockholm men det blev inte som planerat. Den operationen ställdes in och det blev operation på Norrlands universitetssjukhus i stället.

– Jag har vetat om att jag har haft ett litet läckage i hjärtklaffen men det är inget som stört mig eller som påverkat min vardag, säger Peter Larsson.

Men nu satte den stopp för operationen av axeln. Läckaget bedömdes vara för stort för att han skulle kunna sövas säkert.

Man konstaterade att trådarna till klaffen hade gått av i fallet vilket förvärrade klaffproblemet. Det primära blev nu att laga hjärtat. Under sommaren, medan Peter väntade på en tid för operation på universitetssjukhuset, började han känna av sitt hjärta mer och mer.

– När jag låg på sidan så kändes det som att det gungade när hjärtat pumpade och det rusade lite. Det var obehagligt så jag ringde till Umeå och berättade om förändringen och sa att jag tyckte att det var dags för en operation, berättar Peter Larsson.

Att välja metod var lätt

Han fick en tid för operation relativt snabbt i början av hösten.  

– Jag fick information om den nya metoden att operera via flera titthål i stället för att öppna bröstkorgen och tyckte att det lät mycket bra. De sa att jag var en idealisk patient eftersom jag kände mig i form och alla andra värden var bra. För mig var det som ett lätt val, säger Peter Larsson.

Operationen gick bra och han låg kvar på universitetssjukhuset i fyra eller fem dagar. Sen kunde han åka hem och efter tre månader var han tillbaka på jobbet.  

– Jag har varit på två efterkontroller men jag måste säga att det har varit väldigt lindrigt efter operationen. Ett litet behov av eftervård och snabb rehabilitering sparar tid för både mig som patient och för vården, säger Peter Larsson.

Att snabbt komma i form har varit en viktig faktor för Peter Larsson. Han har ett fysiskt påfrestande jobb som glasmästare och ville komma tillbaka till jobbet så snart som möjligt.

Det enda problemet dök upp en vecka efter han kommit hem från universitetssjukhuset. Då sökte han akut sjukvård för smärtor i sidan. Smärtan berodde på att vätska samlats i lungan efter att den tömts på luft för att komma åt hjärtat under operationen.  

– Det var bra att få kolla upp det och få höra att det var helt normalt och att vätskan skulle försvinna av sig själv.  

Tryggt att kontollera

När hjärtat läkt opererades skadan i axeln i hemlänet på Piteå sjukhus. Men den rehabiliteringen tar betydligt längre tid än den för hjärtoperationen.

I dag är operationen av hjärtat inget han går och tänker på. Han kan vakna ibland på nätterna med lite rusningar och hög puls men det är inget som påverkar vardagslivet.

Att opereras i Umeå har inte inneburit några problem.

Slapp öppna bröstkorgen

– Frun körde ner mig och kom och hämtade mig, säger Peter Larsson.

Det som är viktigast för honom är att han slapp öppna bröstkorgen.  

– Det har gjort att jag mått bättre och kunnat komma i gång snabbare. Kanske hade jag tur i oturen med fallet då axelskadan ledde till att hjärtproblemet blev åtgärdat, säger Peter Larsson.

Fakta: Minimalinvasiva mitralisklaffoperationer

Minimalinvasiva mitralisklaffoperationer, det vill säga att operera en hjärtklaff med titthålskirurgi, görs på Norrlands universitetssjukhus sedan ett par år tillbaka. Att gå från att operera genom att öppna bröstkorgen till titthålskirurgi har minskat läketiden från tolv veckor till några veckor. Patienterna kan bland annat lyfta tungt redan efter ett par veckor.

De förlängda operationsinstrumenten förs in genom en fem centimeter stor öppning mellan revbenen, i höjd med bröstvårtan på höger sida. För att inte blockera sikten kopplas hjärt-lungmaskinen in via ljumskens kärl. Via ytterligare tre hål, alla lillfingerstora, förs kamera, dränage och en hake som håller i förmaket in.

När kirurgen öppnar bröstkorgen pyser det in luft och lungan faller ihop lite grann. Sikten mot hjärtat blir fri när hjärt-lungmaskinen startar och lungorna töms helt på luft. 

Text: Annelie Hägglund

Tillbaka till nyhetslistan