NYHETER 2025-04-16

Recept: Sesamlax till påsk

Cecilia Hellberg är hälsoutvecklare och dietist på folkhälsoenheten här på Region Västerbotten och tipsar om att njuta av påsken med både balans och glädje. Ett påskägg kan innehålla så mycket mer än godis, så varför inte låta påskäggets öppnare få bestämma sin favoriträtt till middag? Cecilia rekommenderar här en magisk god, färgglad och hälsosam lax men sesamfrö och ägg.

Sesamlax till påsk

Cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g lax
    Receptet är framtaget för rå lax. Kan eller vill du inte äta rå fisk går det även bra med gravad eller kallrökt.
  • Gröna fina salladsblad av valfri sort
  • 4 st ägg
  • 4–6 st rädisor
  • Gräslök eller salladslök
  • Cirka 4 msk rostade sesamfrön

Dressing

  • 3 msk sesamolja
  • Drygt 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk limesaft
  • 2 msk honung

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  2. Rosta sesamfrön i torr stekpanna.
  3. Koka äggen, låt dem svalna och dela i halvor.
  4. Tärna rädisorna till önskad storlek.
  5. Hacka gräslök eller salladslök.
  6. Bred ut salladsbladen och löken på ett stort fat.
  7. Skär laxen i tunna skivor och lägg på salladen.
  8. Placera ägghalvorna och rädisorna på salladsbädden.
  9. Ringla dressingen över, toppa med sesamfrön.

 

Tillbaka till nyhetslistan