NYHETER 2025-01-14

Screening för lungcancer: Nu bjuds de första västerbottningarna in till en ny pilotstudie

En pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom den ordinarie hälso- och sjukvården. Syftet är att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede då lungcancer oftare kan botas. Nu skickas de första erbjudandena om att delta i studien till invånare i länet.

Tre personer står vid en röntgenmaskin och tittar i en pärm som en av dem håller i.
Från vänster: Mikael Johansson, en av de forskare som står bakom studien tillsammans med Pär Asplund och Iryna Axelsson vid bild- och funktionsmedicin på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Klas Sjöberg

Lungcancer ökar i Sverige och sjukdomen är den vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall. Tidigare studier har visat att screening av personer med hög risk att få lungcancer bidrar till att sjukdomen upptäcks i ett tidigare skede. Då är den oftast också möjlig att bota.

Erbjudandet går till slumpvist utvalda västerbottningar i åldern 50–74 år. De personer som får brevet ombeds att svara på en digital hälsoenkät med frågor om bland annat tidigare och nuvarande rökvanor. De som uppfyller kriterierna för att delta kommer sedan att få en kallelse till lungröntgen med lågdosdatortomografi.

– De första erbjudandebreven i Västerbotten skickas ut under februari månad. Vi räknar med att de första deltagarna i länet kommer till sin röntgen i början av mars, säger Carolina Hawranek, projektledare för studien vid Regionalt cancercentrum norr

1 000 personer kommer att undersökas i respektive region. Det finns ett studiekansli dit deltagare kan vända sig med frågor eller ombokningar. I de fall datortomografin hittar en förändring på lungorna som behöver följas upp får deltagaren en ny kallelse till röntgen inom 6 eller 12 månader. Om röntgenundersökningen visar något mer misstänkt så kommer en läkare att personligen kontakta deltagaren direkt för diskussion om fortsatt utredning och behandling inom ramen för den ordinarie sjukvården.

– Genom studien ska vi undersöka om det här är ett bra sätt att nå ut till de personer som bäst har nytta av screening. Därför hoppas vi att alla som får brevet besvarar den digitala hälsoenkäten oavsett om man har rökt eller inte, säger Mikael Johansson, överläkare på Norrlands universitetssjukhus och en av forskarna bakom studien.

Mer om studien

Pilotstudiens främsta syfte är att testa om det går att genomföra lungcancerscreening i svensk sjukvård och att undersöka målgruppens acceptans och intresse för att delta. Studien kommer även att analysera biomarkörer som i framtiden skulle kunna identifiera ökad risk för lungcancer hos enskilda personer, och bidra med data för AI-baserad bildanalys för effektivare och mindre resurskrävande screening för lungcancer.

Studien är ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum norr, Regionalt cancercentrum väst, Umeå universitet och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Sjöbergstiftelsen har beviljat 6 miljoner kronor för genomförandet.

Läs mer om studien på cancercentrum.se

 

Tillbaka till nyhetslistan