NYHETER 2025-01-15

Tandläkaren Emelie lämnade Skåne för Västerbotten – ”Bemötandet stod ut”

Kompetensförsörjningen är en av Region Västerbottens viktigaste utmaningar. Tandläkaren Emelie Grip hade bott åtta år i Skåne när hon såg en tjänst i Umeå. Efter att ha bjudits hit valde hon att flytta hela sitt yrkes- och privatliv 118 mil norrut. – Jag blev i stort sett säker efter att ha varit här. Bemötandet stod ut, säger Emelie Grip.

Emelie Grip växte upp på landet i en liten by som heter Gustafs i Dalarna. När hon bestämt sig för att bli tandläkare flyttade hon ner till Skåne där hon studerat och jobbat i åtta år.

I Västerbotten finns en brist på allmäntandläkare och Emelie fick syn på en annons där en sådan eftersöktes till Umeå som också skulle utöva klinisk handledning av tandläkarstudenter.

– Det är kul och utmanade att vidarebefordra det man kan och förmedla det på ett pedagogiskt sätt. Man lär sig också saker om sig själv, säger Emelie Grip.

Bjöds på flygtur

Hon sökte tjänsten och Region Västerbotten skickade efter en digital intervju över flygbiljetter för att komma upp och skapa sig en bild av arbetsplatsen.

– Jag känner inte till att vi tidigare bjudit hit arbetssökande som vi gjorde. Att flytta från Malmö till Umeå är ju en betydligt större grej än att flytta från Nordmaling eller Bastuträsk. Så vi tog beslutet att erbjuda henne att komma upp, säger Jon Anders Lindgren som är verksamhetschef inom specialisttandvården på Region Västerbotten.

Emelie beskriver hur besöket i Umeå hade stor påverkan på hennes beslut.

– Jag fick ett jättegott intryck. Jag blev ju i stort sett säker efter att jag hade varit här, säger Emelie Grip.

”Det finns en omtänksamhet om varandra”

Emelie har också intresserat sig för bettfysiologi, som handlar om att behandla patienter med smärta i ansiktet eller käkar samt de som har nedsatt käkfunktion. Det här var en inriktning hon skulle få komma närmare genom tjänsten på Norrlands universitetssjukhus.

– Det finns många här som har lång och god kunskap som vill dela med sig av den. Det finns en omtänksamhet om varandra. Jag lär mig otroligt mycket av det och det är väldigt roligt.

Externa rekryteringar skonar den egna verksamheten

En av Region Västerbottens mest prioriterade frågor är kompetensförsörjningen. De flesta rekryteringar till specialisttandvården görs internt. Region Västerbottens allmäntandläkare uppmuntras till utveckling och att prova på nya uppdrag men den interna rörligheten innebär också att en ny kompetensbrist uppstår någon annanstans i organisationen. Med externa rekryteringar fylls kompetensen på.

– Det är fantastiskt roligt när våra egna allmäntandläkare vill utveckla sig men det är också viktigt att vi kan öka antalet medarbetare. Där är externa rekryteringar otroligt viktiga, säger Jon Anders Lindgren.

De intryck som Emelie fick under sin rekryteringsprocess fick henne att lämna sitt liv i Skåne och flytta 118 mil upp till Umeå. Själv ser hon en avgörande del i sin egen rekryteringsprocess som kan hjälpa oss att få hit mer kompetens framöver.

– Bemötandet är en stor del, det kommer man långt på, säger Emelie Grip.

–Jag brukar ställa mig frågan ”Hur vill jag bli bemött och vad skulle jag vilja veta för att ta steget för att tacka ja till en tjänst här”, säger Jon Anders Lindgren.

Missa inte mötet med Emelie Grip i videon ovan. Vad är egentligen bättre, Skåne eller Västerbotten?

Text: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan