NYHETER 2025-01-20

Västerbottningarna mycket nöjda när de ringt 1177

Länets invånare är mycket nöjda med sjukvårdsrådgivningen via tjänsten 1177. Det visar den årliga nationella enkätundersökningen av 1177 på telefon som mäter kundnöjdheten.

Porträttbild på Karina Salomonsson.
Karina Salomonsson är verksamhetschef för 1177 Västerbotten Foto: Per Strömbro/Region Västerbotten

– Det är jätteroligt att invånarna är nöjda. Vi finns tillgängliga dygnet runt för den som behöver rådgivning. Det här är ett kvitto på att vi skapar trygghet för invånarna och hjälper till så att man kommer till rätt vårdnivå i rätt tid, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef för 1177 Västerbotten.

Region Västerbotten har ett sammantaget värde på 79 i den senaste nöjd kund-index-undersökningen, NKI. Det är två punkter över det nationella resultatet men en liten nedgång från förra årets regionala mätning då värdet var 81. Värdena i landets regioner varierar mellan 81 och 69 och ett NKI över 74 betyder mycket nöjd.

Samtalen har blivit längre

Den största skillnaden nationellt jämfört med förra årets mätning handlar om väntetider i telefonkön när man ringer 1177. I Västerbotten har värdet sjunkit något, från 65 till 62.

– Vi är tillbaka på den nivå som vi låg på för några år sedan. Den viktigaste anledningen till de längre väntetiderna är att handläggningstiden för varje samtal har blivit längre. Många som ringer är svårt sjuka, säger Karina Salomonsson.

Förutom att andelen mer komplicerade ärenden har ökat har det också blivit vanligare att samtalen handlar om flera familjemedlemmar. Det i sin tur leder till längre samtal och administration av flera patientjournaler. Antal samtal och väntetider påverkades också under den fackliga konflikten i början av sommaren.

– Under hösten 2024 införde vi ett nytt besluts-, katalog- och journalsystem med utbildning och inskolning för sjuksköterskorna. Det har naturligtvis också påverkat väntetid och köer under inkörningsperioden, säger Karina Salomonsson.

– Sen är det också så att tillgängligheten i vården generellt påverkar kötiderna för telefonrådgivningen. Ofta ringer personer 1177 eftersom de inte kommer fram till sin hälsocentral eller annan vårdenhet, säger hon.

Höga betyg för bemötande och kommunikation

Även om man backat på någon punkt i undersökningen ligger betygsindex för kvalitetsfaktorer som bemötande (92) och kommunikation (92) kvar på samma höga nivåer som 2023.

– När det gäller trovärdigheten ligger vi också högt, de här frågorna är oerhört viktiga för oss och vi tummar inte på patientsäkerheten. Vi följer en samtalsprocess som verkligen fungerar, säger Karina Salomonsson.

Nöjdheten är liknande mellan åldersgrupperna i länet, men personer mellan 30–40 år och över 70 år är mer nöjda. Männens nöjdhet har fallit något medan kvinnornas nöjdhet ligger på samma nivå som 2023. Invånare med funktionsnedsättning är ungefär lika nöjda som invånare utan funktionsnedsättning.

– Betyget från nöjd kund-index ska ses som en färskvara, vi behöver ständigt jobba med utveckling men också med att förvalta det höga förtroende vi har. Framför allt är jag så stolt över mina medarbetare. Sjuksköterskornas kompetens och engagemang betyder allt, avslutar Karina Salomonsson.

Fakta om nöjd kund-index, NKI

  • Syftet med undersökningen är att mäta nöjdheten hos dem som har ringt till 1177 samt att hitta de kvalitetsfaktorer som påverkar resultatet.
  • Enkäten distribuerades med en webblänk i ett sms till de invånare som svarat ja på frågan om att delta när de ringt 1177.
  • Undersökningen pågick under perioden 27 augusti till 17 november 2024.
  • I Västerbotten baserades resultatet på 219 besvarade enkäter.
Tillbaka till nyhetslistan