NYHETER 2024-10-30

Specialanpassade utbildningar stärker akutvården i glesbygd

I södra Lappland, där avstånden till närmsta läkare kan vara långa, har sjuksköterskor och deras kollegor fått specialanpassade utbildningar i akutsjukvård. Utbildningarna har ökat kompetensen och tryggheten hos vårdpersonalen, vilket leder till en tryggare vård för patienten.

Övre vänster: Amelia Olovsson, sjuksköterska vid Storumans sjukstuga. Foto: Privat
Nedre vänster: Amanda Eriksson, sjuksköterska vid Tärnaby sjukstuga. Foto: Privat
Höger: Utbildningen akut omhändertagande primärvård. Foto: Sofia Berggren

Genom utbildningarna akut omhändertagande primärvård och akutrumsträning har sjuksköterskorna och deras kollegor på sjukstugorna lärt sig hantera kritiska situationer och standardisera akutrummen. Detta innebär att vårdpersonalen alltid vet vilken utrustning som finns tillgänglig, oavsett var de befinner sig.

– Utbildningarna har varit mycket givande och välbehövliga, säger Amanda Eriksson, sjuksköterska vid Tärnaby sjukstuga.

Amelia Olovsson, sjuksköterska vid Storumans sjukstuga, berättar att utbildningarna har ökat hennes trygghet i arbetet och gett värdefulla möjligheter att utbyta erfarenheter med kollegor från andra sjukstugor.

– Det är så sällan vi får träffas från olika sjukstugor, det är bra att få inspiration från andra ställen hur de tänker.

Utbildningarna som genomförs i samarbete mellan primärvården och Glesbygdsmedicinskt centrum kommer att ges 2024 och 2025 och har finansierats genom Omställningsfonden.

– Ska man lyckas behålla personal och utveckla verksamheten måste man jobba med utbildning, säger Roland Gustafsson och betonar vikten av kontinuerlig kompetensutveckling för att möta utmaningarna i glesbygden.

Text: Lotta Norlander

Läs mer:

Glesbygdsmedicin

Tillbaka till nyhetslistan