NYHETER 2025-04-10

Vetenskaplig rådgivning stärker konkurrenskraften

Nu erbjuder Kliniskt forskningscentrum vetenskaplig rådgivning till kliniska forskare. Det är en satsning för att stärka konkurrenskraften i ansökningar om forskningsanslag.

Tommy Olsson, senior professor och vetenskaplig rådgivare i samtal med Katarina Iselid, forskningssjuksköterska. Foto: Anja Hansen Knutsson

Inledningsvis handlar det om forskare som sökt anslaget klinisk behandlingsforskning, där de som får besked om att deras skissansökan har gått vidare och ska lämna in en stor ansökan kan få stöd. Men det kan även ges för andra ansökningar om forskningsanslag och allmän vetenskaplig rådgivning för kliniska forskningsprojekt.

– Det kan handla om ansökan som helhet, inklusive struktur, planering och vetenskapligt innehåll. Det handlar ofta om att vara tydlig och kunna uttrycka vad forskningen egentligen handlar om, säger Tommy Olsson, senior professor och vetenskaplig rådgivare på Kliniskt forskningscentrum.

Han menar att ett vanligt misstag är att fastna i detaljer som bedömare kan sakna kunskap om. En begriplig ansökan, där väl mätbara mål har beskrivits, är avgörande för att den ska kunna bedömas korrekt.

Vid årsskiftet avslutade Tommy Olsson sin mottagningsverksamhet på Medicincentrum. Efter drygt 40 år på Norrlands universitetssjukhus är han bekant för många, både inom regionen och på universitetet. Han disputerade 1990 och blev professor 2000, först i intermedicin och senare endokrinologi. Hans egen forskning rör hormoner, huvudsakligen relaterat till stress, fetma och diabetes.

Genom åren har Tommy Olsson också varit delaktig i handledning av ett fyrtiotal doktorander och postdoktorala forskare. Därtill var han med och startade upp Wallenberg Center for Molecular Medicine, WCMM, vid Umeå universitet. Nu är han ordförande för bland annat vetenskapliga rådet vid Oslo universitetssjukhus och har gjort bedömningar för flera andra vetenskapliga råd, stiftelser och fonder inom och utanför Sverige.

Sedan mitten av februari finns han på Kliniskt forskningscentrum på Norrlands universitetssjukhus, som han var föreståndare för vid starten 2004. Där kommer hans gedigna erfarenhet som kliniker, forskare och bedömare såväl nationellt som internationellt nu till nytta för fler.

– Det här är en satsning för att stärka konkurrenskraften i ansökningarna för att kunna genomföra fler studier i regionen och vid Umeå universitet. Vi är glada att ha Tommy på plats som en mycket värdefull förstärkning av stödet till kliniska forskare, säger Anna Ramnemark, enhetschef på Kliniskt forskningscentrum. 

Det planeras också för vetenskapliga seminarier för att främja att mer forskning görs på redan insamlade data och prover, till exempel Scapis-projektet som avslutas på Kliniskt forskningscentrum inom kort.

Forskningsstöd från idé till avslutad studie: 

Kliniskt forskningscentrum

Tillbaka till nyhetslistan