NYHETER 2024-10-07

Förbjudna böcker i fokus

I veckan uppmärksammas förbjuden litteratur i Västerbotten och i Sverige. Banned Books Week är ett sätt att hålla samtalet om det fria ordet levande och Regionbibliotek Västerbotten är en av många organisationer som försvarar allas rätt att läsa.

Tecknad bild av taggtråd och en fågel gjord av bokblad. Texten Banned Books Week Sverige.

Låna en förbjuden bok

Vid sjukhusbiblioteken i Västerbotten synliggörs böcker som är förbjudna på olika håll i världen. Välkommen att låna! 

Censur och yttrandefrihet i biblioteken

Regionbibliotek Västerbotten, tillsammans med övriga tre norrlän, in till ett webbinarium som belyser det viktiga ämnet censur och yttrandefrihet. 

Datum: 9 oktober
Tid: 08.30-10.30

Bibliotekarier från Dawit Isaak-biblioteket delar med sig av sina insikter om hur biblioteksverksamheten kan vara en plattform för att främja fri åsiktsbildning. De presenterar metoder för att arbeta med dessa frågor inom ramen för biblioteksverksamheten och vikten av att aktivt försvara principen om fri åtkomst till information och litteratur. 

Men vad innebär biblioteksverksamhet i ett land där ordet inte är fritt? 

Hanna Sahlberg, erfaren Kina-korrespondent, tillför en djupare förståelse genom att berätta om censurens konkreta uttryck i Kina och dess inverkan på individens tankefrihet och möjligheten att utveckla egna åsikter. Genom att utforska exempel från Kina där censuren är utbredd, ger Hanna en bild av hur biblioteksverksamhet kan bedrivas under sådana förhållanden.

Till webbinariet behöver du inte anmäla dig. Det spelas inte in. Anslut till Zoom:  https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/82689534218

Om Banned Books Week Sverige

Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige. 

Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar. Under Banned Books Week uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen. 

Banned Books Week lanserades för första gången på bred front i Sverige under 2023. Intresset för ämnet var stort och veckan återkommer den 7–13 oktober 2024. 

Tillbaka till nyhetslistan