NYHETER 2024-09-06

Säkrar livsviktiga transporter för de allra yngsta

Genom spetskompetens och ständig utveckling ger neonatala transportteamet vid Norrlands universitetssjukhus norra sjukvårdsregionens allra yngsta patienter den bästa möjliga vården, även under transport.

Sjuksköterska arbetar vi transportkuvös i ambulansflyg
Johannes van den Berg, specialistsjuksköterska och transportledare för teamet, vid transportkuvösen i ambulansflyget. Foto: Foto: Kaj Wetzenstein

Det neonatala transportteamet ansvarar för att transportera norra sjukvårdsregionens nyfödda. Dygnet runt finns beredskap för att transportera svårt sjuka barn från hemsjukhuset till neonatal-IVA på Norrlands universitetssjukhus, där barn födda så tidigt som i vecka 22 vårdas, eller till ett annat högspecialiserat centrum i landet, till exempel för barnhjärtkirurgi.

– Ungefär hälften av uppdragen är akuta och hälften planerade överföringar mellan olika sjukhus, berättar Johannes van den Berg, specialistsjuksköterska och teamets transportledare.

Transportteamet består av nio sjuksköterskor, åtta läkare och fem undersköterskor, alla med specialistutbildning inom neonatalvård, som när de inte har transportuppdrag jobbar på vårdavdelningen.

Specialiserade team och avancerad utrustning

I över trettio år har medarbetare vid Norrlands universitetssjukhus transporterat svårt sjuka nyfödda. 1998 bildades formellt ett team specialiserat på neonatala intensivvårdstransporter.  Sedan Johannes van den Berg började i slutet av 1980-talet har stora framsteg skett på flera fronter.

– Det mest betydande är väl att det nu finns specialteam, idag sex i landet, som gör de svåra transporterna. Tidigare hade flera sjukhus sina egna kuvöser och gjorde transporter emellanåt, berättar han.

Även utrustningen är annorlunda. De första transporterna gjorde de i sjukhuskläder, men nu använder de ändamålsenliga arbetskläder. De specialanpassade transportkuvöserna har också utvecklats. En transportkuvös behöver ha samma utrustning som en kuvös på en intensivvårdssal. Samtidigt ska den uppfylla de regelverk som finns för att få användas i flygplan och även passa i ambulanser.

Förra året blev Norrlands universitetssjukhus först i landet med en ny, toppmodern transportkuvös.

– Allt är förbättrat från tidigare modeller och den är enklare att koppla upp. Till exempel tillverkar respiratorn egen luft, det gör att vi kommer ned i vikt eftersom vi inte behöver ha med lufttuber, berättar Johannes van den Berg.

Nu kan teamet också enklare flytta små barn som väger upp till 13 kilo i ett vanligt babyskydd, som kan fästas på en platta och kopplas till alla funktioner i transportkuvösen.

– Det är en lösning som vi i Umeå var först med och som övriga team i landet skaffat efteråt, fortsätter han.

Teamet gör ungefär 250 transporter varje år, den stora majoriteten med ambulansflyg och resterande del med vägambulans eller ambulanshelikopter. Logistiken är komplex och involverar flygkoordinering och synkronisering med ambulanser. När man ska flytta en svårt sjuk patient, åker teamet till barnet för att stabilisera det inför transport.

– Grundtanken är att inget ska behöva göras under transporten, men vi har en akutväska med och är beredda om det händer något, säger Johannes van den Berg.

Familjecentrerad vård och forskning i framkant

Man strävar också efter noll separation mellan barn och förälder under transporten och Sverige ligger i framkant med starkt fokus på familjecentrerad vård. 

– Förra året lyckades vi ha med minst en förälder i 92 procent av transporterna, berättar Johannes van den Berg och tillägger att man nu också deltar i en europeisk studie om just föräldranärvaro under transporter.

I Johannes van den Bergs arbete ingår också administrativa uppgifter som möten, nationella och internationella kontakter, och inte minst forskning. Han är adjungerad lektor och forskar på en del av sin arbetstid. Han har bland annat studerat vibrationer under transport och validerat ett mätinstrument för riskbedömning av nyfödda. I ett pågående projekt undersöker han ljudnivåerna i ambulansflyget och transportkuvöserna.

Johannes van den Berg och resten av det neonatala transportteamet fortsätter att driva utvecklingen av neonatala transporter framåt, med fokus på säkerhet, effektivitet och familjecentrerad vård. Kompetens, engagemang och den ständiga utvecklingen av utrustning och metoder gör att de allra yngsta patienterna får den bästa möjliga vården, även under transport.

Tillbaka till nyhetslistan