NYHETER 2019-09-26

Skellefteå rankas högt bland AT-läkare

Skellefteå lasarett rankas som den tionde bästa AT-orten i landet. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som varje år rankar sjukhusen genom ett stort antal personliga enkäter. För Skellefteå lasarett innebär årets placering en klättring på elva steg. – Det är en väldigt glädjande siffra som bekräftar att förbättringsarbetet tillsammans med klinikerna ger resultat, säger Mona Burman, HR-konsult, Skellefteå lasarett.

Sara Soori är på väg att avsluta sin AT-tjänstgöring i Skellefteå där hon för närvarande befinner sig på Anderstorps hälsocentral. Foto: Per Strömbro/Region Västerbotten

Det är andra året i rad som Skellefteå klättrar i rankingen. För två år sedan låg lasarettet på 46:e plats i en jämförelse mellan 67 sjukhus.

Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

Lösningsorienterad anda

– Vi kan se att det är andra året som kirurgen får högre poäng, där ser vi en klar förbättring idag, säger Mona Burman som ser förklaringen i ett medvetet arbete med att höja upplevelsen för AT-läkarna.

– Vi har ett AT-råd med representanter för AT-läkare, HR och studierektor, dit även kliniker bjuds in. De har ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer.

En annan bidragande faktor är att Skellefteå lasarett är ett förhållandevis litet sjukhus där beslutsvägarna ofta är kortare jämfört med universitetssjukhusen.

– Men det är givetvis viktigt att ständigt fokusera på att hitta förbättringsområden alldeles oavsett storlek, säger Mona Burman.

På flera av klinikerna märks bättre omdömen vilket drar upp betyget för Skellefteå lasarett som nu alltså rankas som den tionde bästa AT-orten i Sverige.

”Synpunkter försvinner inte i ett svart hål”

Sara Soori är på väg att avsluta sin AT-tjänstgöring i Skellefteå. Hon är inte förvånad över resultatet.

– Det märks att jag har kommit in i ett skede när mycket gjorts bättre. Min bild är att alla kliniker är väldigt responsiva när det gäller feedback. Synpunkter försvinner inte i ett svart hål, säger Sara Soori och tillägger att det är extra tydligt inom primärvården.

– Här är vi extra nära cheferna och det är betydelsefullt. Min erfarenhet kring alla kliniker är att de är väldigt lyhörda för våra önskemål och att de är måna om att vår AT-tjänstgöring skall bli så bra som möjligt.

 

Sylfs AT-ranking 2019 bygger på svar från 1447 läkare. Den finns att läsa i sin helhet här. 

Tillbaka till nyhetslistan