Nyheter

28 sep 2020

NBC 2020 i Reykjavik

Den 19 september deltog Olof Lindahl i ett internationellt möte på Zoom under NBC 2020 i Reykjavik. Det var IFMBE Administrative Council som möttes och Olof deltog som ordförande för Finance Committee.

02 sep 2020

MT-FoU söker en professor i medicinsk teknik med inriktning mot AI och digitalisering

Vi söker en person till tjänsten som professor i medicinsk teknik med inriktning mot artificiell intelligens och digitalisering, förenad med anställning som sjukhusingenjör. Sista ansökningsdatum är 9 oktober.

02 sep 2020

Ledtråd till varför astronauter får ögonpåverkan i rymden

Tyngdlöshet påverkar synen hos astronauter på uppdrag till den internationella rymdstationen (ISS). Synförändringarna förvärras med tiden i rymden och detta syndrom är därför ett allvarligt medicinskt hinder för att kunna genomföra resor till Mars. I ett forskningssamarbete mellan Umeå universitet och Dartmouth College har man nu kartlagt anatomiska förändringar på synnerven och ögat hos astronauter som indikerar att balansen mellan hjärnans och ögats tryck är rubbad i rymden. Detta är ett viktigt steg bakom att kunna förstå orsaken till astronauters synpåverkan. Studien publiceras i tidskriften Ophthalmology.

02 sep 2020

Ny pilotstudie om ultraljudsavbildning av muskler presenterades vid virtuell konferens

Robin Rohlén och Christer Grönlund har deltagit och presenterat en studie på konferensen ISEK2020 (12-14 juli Pilotstudien visar på en helt ny tillämpning av ultraljudsavbildning för att studera motorenheter och deras rekrytering i skelettmuskel under kontraktion.