NYHETER 2025-05-12
Elbilar, ekologiskt och extremväder – så går miljöarbetet i Region Västerbotten
Betydande framsteg har gjorts inom flera områden inom Region Västerbottens miljö- och klimatarbete, som minskad energianvändning och att man köper in mer ekologisk mat. Men det finns också utmaningar, som att minska användningen av miljöfarliga ämnen och återanvända och återvinna mer.

Miljöarbetet i Region Västerbotten omfattar allt från miljövänliga transporter, till att öka andelen ekologiska livsmedel och anpassa verksamheten till extremväder. Varje år följs miljöarbetet upp i en intern rapport.
Ett av Region Västerbottens mål som finns angivet i regionplan 2024 är att bli en hållbar miljö- och klimatregion. Det finns mycket att vinna med ett aktivt arbete med miljö- och klimatfrågor. Effekterna är inte bara positiva för planeten, utan gynnar också folkhälsan och i längden regionens ekonomi.
– Regionens miljöarbete utgår från tre områden: klimatneutral och klimatanpassad verksamhet, hälsosam och giftfri miljö, och hållbar resursanvändning, säger Karin Modig, miljösamordnare på Region Västerbotten.
Varje år följs miljöarbetet upp med en miljöredovisning.
Klimatneutral verksamhet
Ett mål som regionen har är att minska utsläppen med minst 60 procent till 2030, och att verksamheten är klimatneutral 2045.
– Flera insatser har gjorts, men det är ännu för tidigt för att se någon effekt, säger Karin Modig.
Exempel på insatser är stödmaterial för att göra mer klimatsmarta inköp, interna utbildningar om miljörisker med engångsartiklar och miljökrav i upphandlingar för att nå fossilfria marktransporter 2030.
Inom området resor och transporter har det också hänt mycket. Regionen har till exempel ersatt 63 av totalt 197 verksamhetsbilar med elbilar.
Bättre data behövs
En utmaning på vägen mot en klimatneutral verksamhet är att få in bra data. I rapporten mäts klimatutsläppen genom en kombination av schablonberäkningar baserade på inköpskostnader och mer detaljerade klimatberäkningar. De mer detaljerade klimatberäkningarna visar en minskning på 9 procent jämfört med 2018 – en takt som är för långsam för att nå det uppsatta målet till 2030.
Anpassning till extremväder
Att anpassa verksamheten till ett förändrat klimat är ett viktigt mål. Mycket av arbetet sker inom fastighetsområdet, där Region Västerbotten implementerar tekniska lösningar för att hantera extremväder som värmeböljor och skyfall. Vården har också en handlingsplan för värmeböljor.
Miljö- och hälsofarliga ämnen
Region Västerbotten har arbetat länge med att minska användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen och har bra system på plats, men riskerar ändå att inte nå målet i tid.
– Vissa verksamheter har påbörjat riskbedömningar för arbetsmoment där farliga kemikalier ingår, men detta arbete konkurrerar ofta med vårdpersonalens tid, som redan har många andra uppgifter att hantera.
Miljövänligt byggande
2030 ska alla material i våra byggprojekt och underhåll vara miljövänliga och godkända. År 2024 använde Region Västerbotten byggvarubedömningen, ett system för att bland annat bedöma byggprodukters miljöpåverkan, i 10 procent av projekten, vilket är mindre än 2023. Däremot har byggvarubedömningen användes i majoriteten av de större byggprojekten.
Läkemedel
Arbetet med att minska utsläpp och kassation av läkemedel går enligt plan.
– Här går det bra. Vi har en handlingsplan som beskriver hur vi ska minska förskrivningen av miljöbelastande läkemedel. Läkemedelscentrum är ansvariga för detta arbete och har gjort betydande framsteg, säger Karin Modig.
Region Västerbotten har fortsatt den lägsta antibiotikaförskrivningen per invånare i Sverige, tack vare långsiktiga insatser för att minska onödig användning av antibiotika.
Ekologiska livsmedel
Andelen ekologiska livsmedel ska öka till 60 procent år 2030. Region Västerbotten ska sträva efter att välja närproducerade livsmedel.
– Här har vi gjort en stor förbättring sen ifjol. Under 2024 utgjorde andelen ekologiska livsmedel 31 procent av de totala livsmedelsinköpen, säger Karin Modig.
Energianvändning
Region Västerbotten har gjort stora framsteg inom energieffektivisering, med en minskning av energianvändningen med 26 procent jämfört med 2009.
– Det här är ett område som går jättebra. Det finns flera framgångsfaktorer, till exempel genomförs energieffektiviseringsåtgärder i samband med ny- och ombyggnationer och fastighet jobbar systematiskt med energioptimeringar för att spara in och vara energieffektiva, säger Karin Modig.
Engångsartiklar en utmaning
Det sista målet handlar om att minska användningen av material och naturresurser samt att arbeta mer cirkulärt. Resursförbrukning är ett område där Region Västerbotten bedöms behöva lägga stort fokus för att minska klimatpåverkan, inte minst eftersom engångsartiklar används i stor omfattning inom vården.
– Vi kan minska påverkan genom att använda färre engångsartiklar. När vi måste använda dem kan vi välja mer miljövänliga alternativ, till exempel produkter tillverkade av icke-fossila material. Vi kan också reparera och återanvända det vi köper in, som vi gör med möblerna. Att nå noll är svårt, men på sikt kan vi minska mycket, säger Karin Modig.
Läs mer om regionens miljöarbete
Tillbaka till nyhetslistan