NYHETER 2024-10-25

Akutmottagningen i Umeå är redo för smittspridning

Hösten är här och säsongen för ökad spridning av luftvägsinfektioner närmar sig. I vården arbetar man nu för att vara redo för en ökad smittspridning. En verksamhet som står redo är akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.
Paula Johagen är verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus. Foto: Petra Olgarsson

Smittspridningen av luftvägsinfektioner är som störst under höst- och vintersäsongen. Hittills har smittspridningen av covid-19 varit på måttliga nivåer, och det har funnits enstaka fall av influensa och RS-virus. Det har också varit fortsatt smittspridning av kikhosta.

En verksamhet som är redo att hantera en ökad smittspridning är akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus. De har ett stort inflöde av patienter, och är ofta vägen in till sjukhuset.

– Vi har ett stort inflöde av patienter och behöver därför vara redo att hantera luftvägsinfektioner på ett sätt som minskar risken för smittspridning, både för våra patienter patienterna och våra medarbetare, säger Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Separerar patienterna

En viktig del av det smittförebyggande arbetet handlar om att separera flödet av patienter.

– Vi försöker framför allt snabbt identifiera patienter med infektionssymtom och frågar om det redan i receptionen. Om kommer många patienter samtidigt har vi också möjlighet att öppna ytterligare en lucka i receptionen, säger Paula Johagen.

Patienter med luftvägssymtom behöver hanteras på ett annat sätt än andra patienter.

– Vi delar ut munskydd och försöker ta in patienten på ett rum så fort som möjligt för att förhindra smittspridning i väntrummet. Dröjer det innan vi får tillgång till ett ledigt rum får patienten sitta kvar i vårt yttre väntrum, alternativt vänta utomhus om vädret tillåter det. Vi försöker också provta patienterna i ett så tidigt skede som möjligt för veta om patienten kan vårdas med andra patienter eller om den behöver isoleras, berättar Paula Johagen.

Paula Johagen vid akutmottagningens reception.

Så söker du vård vid luftvägssymtom

Under höst- och vintersäsongen är det ofta ett högt tryck bland patienter som söker vård med luftvägssymtom.

– Har du enbart luftvägssymtom är det sällan akutmottagningen som du ska vända dig till, utan vårt uppdrag är att ge vård till svårt sjuka personer som behöver vård snabbt. För att kunna göra det behöver vi prioritera, så om man kommer hit utan att vara allvarligt sjuk så kommer vi att hänvisa till en annan vårdnivå, säger Paula Johagen, och fortsätter:

– För patienter med luftvägssymtom räcker det ofta med de råd om vad du kan göra själv som finns på webbplatsen 1177.se. Om dessa inte räcker kan du ringa till 1177 på telefon, använda tjänster 1177 direkt eller kontakta din hälsocentral. Är det livshotande ska du ringa 112.

Tillbaka till nyhetslistan