NYHETER 2024-06-18

Tillgång till ALF-information stärks med ny webbplats

ALF-avtalet och dess innebörd är en förutsättning för forskning, utbildning och utveckling av hälso- och sjukvården. Nu lanseras en ny webbplats som gör det lättare att sprida information om ALF i hela norra sjukvårdsregionen.

Den nya organisationsoberoende webbplatsen ska göra det lättare att nå ut med information som rör ALF i hela norra sjukvårdsregionen. Foto: Pixabay, montage: Anja Hansen Knutsson

ALF är en akronym för Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om Läkarutbildning, Forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. I ALF-avtalet regleras den ersättning regionerna får av staten för deras medverkan i utbildning av läkare och klinisk forskning.  Ersättningen är uppdelad i två delar, där den ena är för regionernas åtaganden i den verksamhetsintegrerade delen av läkarutbildningen, så kallad grundutbildnings-ALF, och den andra för regionernas deltagande i klinisk forskning och utveckling, så kallad forsknings-ALF.

Finansierar flera delar

– ALF-ersättningen finansierar delar av regionernas deltagande i verksamhetsintegrerat lärande inom läkarutbildningen och är därmed en förutsättning för att vi ska kunna ha en läkarutbildning på fyra orter i norra sjukvårdsregionen. Läkarutbildningen är otroligt viktig för norra Sveriges kompetensförsörjning av läkare, säger Göran Larsson, FoU-direktör i Region Västerbotten.

Tack vare forsknings-ALF-medel skapas en bred bas av högkvalitativ klinisk forskning där framtida forskare utvecklas, samtidigt som forskarutbildad klinisk personal säkerställer att hälso- och sjukvården kan bidra till att nya evidensbaserade metoder implementeras. I avtalet definieras den kliniska forskningen som sådan forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ohälsa.

– Den kliniska forskningen är därmed avgörande för att bidra med lösningar till de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför, säger Göran Larsson.

Hela norra sjukvårdsregionen omfattas

Fem huvudmän: Region Västerbotten, Umeå universitet, Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland har alla ansvar för ALF-systemet. Men det har visat sig svårt att få ett samlat grepp om och spridning av ALF-relaterad information.

– Vi har skapat en organisationsoberoende webbplats där ALF-relaterad information kan samlas och presenteras. Vi hoppas att det ska underlätta för våra målgrupper att på ett enkelt sätt hitta relevant information, men också att den allmänna kunskapen om ALF-systemet stärks i hela norra sjukvårdsregionen, säger Göran Larsson.

På den nya webbplatsen finns information om ALF-systemet i norra sjukvårdsregionen, om aktuella utlysningar och inte minst en ALF-skola.

– ALF-skolan har vi tagit fram för att på ett enkelt och övergripande sätt förklara ALF-samarbetet för i huvudsak verksamhetschefer och forskningsaktiva, men också för andra som vill veta mer om vad ALF är och fungerar i praktiken. Hittills har vi tagit fram två kortare filmer som handlar om vad ALF är och ett specifikt fördjupningsavsnitt om bas-ALF-medel, men det finns planer på att ta fram fler utifrån behov, säger Ida Laestander, forskningshandläggare vid FoU/ALF-kansli, Region Västerbotten.

Ta del av samlad information om ALF i norra sjukvårdsregionen:

alfnorra.se

Tillbaka till nyhetslistan