Nyheter

30 sep 2020

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 40

Region Västerbotten kommer med rekommendation för besökare på vård- och omsorgsboenden under oktober. – Rekommendationen baseras på smittläget och i en vilja att skydda brukarna samtidigt som vi möjliggör besök, säger Maria Marklund, hygienöverläkare och chef Vårdhygien Västerbotten.

29 sep 2020

Sammanfattning från regionstyrelsen den 29 september

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

29 sep 2020

Gravida och de som nyss fött barn tycker till om vården i Västerbotten

Kvinnors röster behövs i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Under drygt två års tid kommer gravida och de som nyss fött barn i Västerbotten ha möjlighet att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter av vården och sin egen hälsa i en nationell enkät.

28 sep 2020

Fokus på minskad smittspridning

När de första fallen av covid-19 konstaterades i Västerbotten i början av mars förändrades allt. – Vi satt oavbrutet i telefonen och så fort vi lade på ringde det igen, berättar Jonas Jonsson, hygiensjuksköterska och smittspårare vid Vårdhygien i Region Västerbotten.

23 sep 2020

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 39

Under förra veckan togs 625 egentest för barn i tonåren och en person bekräftades positiv för covid-19. Idag börjar provtagning för barn från sex års ålder på Skellefteå lasarett.

23 sep 2020

Ny upptakt för Västerbotten läser

På lördag är det upptakt för höstens andra bok i bokcirkeln Västerbotten läser. Den utvalda boken är Bakvatten av Maria Broberg, Sorsele. Lycksele bibliotek håller i arrangemanget som består av ett samtal mellan Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent på Region Västerbotten och författaren Maria Broberg. Hela samtalet livesänds på regionvasterbotten.se/play

22 sep 2020

Sammanfattning från regionfullmäktige den 22 september

Fullmäktige i Region Västerbotten har sammanträtt.  Läs en sammanfattning av fullmäktiges beslut.

22 sep 2020

Planerat arbete i regionens televäxel medför störningar

Torsdag den 24 september, klockan 06.00–06.15 genomförs en serviceåtgärd i Region Västerbottens televäxel. Det rör sig om en uppdatering av systemet som kräver att växeln kopplas ifrån. Under arbetets gång kommer inga inkommande samtal via växeln att kunna kopplas vidare. Det går inte heller att nå telefonisterna runt om i länet.

21 sep 2020

Regionfullmäktige sammanträder den 22 september

Tisdag den 22 september sammanträder regionfullmäktige i Umeå. Följ mötet via sändningen här på regionens webbplats och vår facebooksida.

21 sep 2020

En outtröttlig assistent som alltid gör ett perfekt jobb

I sommar har en digital assistent, ett program, gett 150–200 medarbetare i Region Västerbotten de behörigheter de behöver för att kunna jobba i olika it-system. Den har plockat ihop personnummer, namn och andra uppgifter i flera olika system och lämnat ett kvitto till beställare när uppdraget är utfört. Ett monotont och tidskrävande jobb som brukar göras manuellt.

18 sep 2020

Få kallelser till din digitala brevlåda

Inom kort börjar Region Västerbotten med digitala kallelser och provsvar till patienter som använder en digital brevlåda. Förändringen gäller i första skedet kallelser från röntgen och mammografi.

18 sep 2020

Vill bjuda alla på en rörelse

Under en vecka, 21-25 september, ska barn-, ungdoms och vuxenhabiliteringen i Region Västerbotten främja rörelserikedomen hos både besökare och personal i projektet ”Habben i rörelse”. – Barn som besöker vården kan ibland få ett klistermärke. Vi vill istället bjuda våra besökare på en rörelse, oavsett vem man träffar hos oss, säger Kim Öhman, en av tre projektansvariga fysioterapeuter vid Habiliteringscentrum.

17 sep 2020

Ingen ökad smittspridning på Campus Umeå vid terminsstart

När resultaten nu sammanställts av Folkhälsomyndigheten står det klart att förekomsten av covid-19 bland studenter och medarbetare på Campus Umeå var mycket låg vid terminsstart och att smittspridningen heller inte ökade när undervisningen återigen blev campusbaserad med inresande från hela landet.

16 sep 2020

Kampanjer för att cykla och gå i Västerbotten

Den här veckan startar cykla- och gåkampanjer på sex olika arbetsplatser runt om i länet. Det är projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor (HAR) som vill uppmuntra till hållbara färdsätt som gynnar både miljön och den egna hälsan.

16 sep 2020

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 38

Under måndagen utökades provtagning för personer som vill ta ett egentest men saknar BankID och fler västerbottningar än någonsin provtar sig. – Det är inte bara för din egen skull det är viktigt att veta om du är smittad. Vid ett positivt prov genomförs en smittspårning med viktig information till dina nära kontakter. På så sätt bidrar du till att bromsa smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

15 sep 2020

Långa rymdfärder orsakar skador på ögat

Ju längre en astronaut är i rymden desto mer påverkas synen negativt. Det visar en ny svensk-amerikansk studie där forskare från Medicinsk teknik, forskning och utveckling (MT-FoU), vid Norrlands universitetssjukhus, har deltagit.

15 sep 2020

Psykiatrihuset växer fram

En av de nya byggnaderna som växer fram på Norrlands universitetssjukhus är det nya psykiatrihuset. Det nya psykiatrihuset kommer vara en samlad lokal för psykiatrisk vård inom Region Västerbotten och beräknas vara färdigt våren 2022.

15 sep 2020

Stora Turismpriset 2020

Region Västerbotten Turism har nominerat Gårdshem till Stora Turismpriset. Gårdshem i Umeå gör det enkelt att äta gott av lokala råvaror från ett tjugotal lokala producenter och mathantverkare och har under pandemin utvecklat nya erbjudanden och försäljningskanaler.

14 sep 2020

Hävt besöksförbud på länets BB-avdelningar

Från och med den 14 september kommer partner eller annan närmast anhörig att kunna besöka länets BB-avdelningar och rutinultraljud.

14 sep 2020

Digital ingång ökar tillgängligheten till vården 

Nu är det enklare för patienter listade på hälsocentralerna i Vilhelmina, Robertsfors och Erikslid att komma i kontakt med vården. Den 7 september lanserade Region Västerbotten på prov en ny digital tjänst för direktchatt med vårdpersonal på hälsocentralen. 

09 sep 2020

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 37

Egenprovtagning för aktiv covid-19 blir under nästa vecka tillgänglig för fler. Regionen genomför nu antikroppstestning av personal i länets kommuner och arbetar med lösningar för att erbjuda det till fler senare i höst.

09 sep 2020

Västerbotten läser – lyfter två romaner av kvinnor i olika generationer

På lördag är det upptakt för Västerbotten läser, på Umedalens bibliotek. På programmet står en presentation av författaren Astrid Väring och hennes bok I som här inträden... som utspelar sig på Umedalens sjukhus. En litterär rundvandring på gamla sjukhusområdet erbjuds, samt fika och högläsning ur den aktuella romanen. Nästa tillfälle blir i Lycksele den 26/9 och då gästas träffen av debutförfattaren Maria Broberg som berättar om sin bok Bakvatten.

08 sep 2020

Sammanfattning från hälso- och sjukvårdsnämnden den 8 september

Idag har Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt. Läs en sammanfattning av nämndens beslut.

07 sep 2020

Fler kan delta i undersökningen av covid-19 på Campus Umeå

Nu inleds andra veckan av Sveriges hittills största prevalensundersökning av aktiv covid-19-infektion. Drygt 8 000 studenter och medarbetare vid Umeå universitet och SLU har hittills utfört egenprovtagning på Campus Umeå. Under fem dagar finns nu möjlighet för fler att hämta och lämna in prov, antingen för första eller andra gången.

07 sep 2020

Introduktionsår ger ökad trygghet

Nyutbildade sjuksköterskor som arbetat kortare än 12 månader i Region Västerbotten ska nu gå ett introduktionsår för en ökad trygghet och säkerhet i yrket. – Utbildningen ska stötta de nya sjuksköterskorna i sin yrkesroll så att de både bevarar sin hälsa och orkar vara kvar länge i yrket, säger Karin Bölenius, projektledare och professionsutvecklare i omvårdnad i Region Västerbotten.

03 sep 2020

Projekt lockar till utbildning och inflyttning i länet

Nu startar projektet Relocate med syfte att möta det ökande behovet av kompetens i Skellefteå och hela Västerbotten. Projektet ska locka till utbildning och inflyttning genom nya rekryteringsmodeller som möter företags och organisationers behov av arbetskraft.

02 sep 2020

Region Västerbotten och RISE inleder strategiskt partnerskap

Från och med den 2 september inleds ett strategiskt partnerskap mellan Region Västerbotten och RISE. Partnerskapet syftar till att förverkliga ambitioner i RUS och RIS3 i Västerbotten samt RISE expansion i Umeå och norra Sverige. Arbetet ska sträva efter att bidra till en hållbar samhällsutveckling och kommer att ske inom flera olika gemensamt identifierade områden.

02 sep 2020

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 36

Just nu är det inga patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus i länet. Tusentals personer har sedan i måndags hämtat ut provtagningskit för att delta i Sveriges största prevalensundersökning av aktiv covid-19-infektion.