NYHETER 2024-02-07

Lyckat koncept med kombinationstjänst som barnmorska och chef

Linda Långström är avdelningschef på Centrum för obstetrik och gynekologi i Lycksele – på halvtid. Resten av tiden jobbar hon som barnmorska och har hand om sina egna patienter som kommer för att göra ultraljud. Kombinationen ger henne energi och får henne att utvecklas som människa, chef och barnmorska.

Barnmorska gör ultraljud på patient.
"Patientmötet ger mig jättemycket. Jag får verkligen energi av mina ultraljudsdagar" säger Linda Långström. Foto: Linn Johansson

Linda är uppväxt i Bratten som ligger ett par mil utanför Lycksele. Hon beskriver sig själv som lugn, trygg, spontan och okomplicerad. Kanske är det egenskaper man får av att växa upp i en småort med strax över 100 invånare, kanske kommer det av livserfarenhet.

I slutet av 1990-talet började hon studera till sjuksköterska på Umeå universitet. År 2002 tog hon sin examen och fick sitt första arbete som sjuksköterska på kirurgkliniken vid Lycksele lasarett.

Efter att ha jobbat där i ett par år valde Linda att utbilda sig vidare till barnmorska och 2009 påbörjade hon sin nya anställning på CFOG Lycksele. Där jobbar hon kvar än idag, men hennes roll och arbetsuppgifter har utvecklats under åren i takt med att hon fått mer kompetens och erfarenhet.

– Här har du verkligen möjlighet att jobba på bredden inom barnmorskeyrket, berättar Linda Långström.

Nyfikenhet för ultraljud

Idag, 2024, är Linda avdelningschef på halvtid. Den andra halvan jobbar hon inom specialistmödravården som barnmorska med inriktning på ultraljud.

Intresset för ultraljud började under våren 2015 när hon jobbade på BB och förlossningen och fick erbjudande om att gå en utbildning i området.

– Det kändes intressant och spännande och mina kollegor peppade mig att gå utbildningen. Så jag tackade ja, förklarar Linda Långström.

Patientmötet ger energi

I och med sin nyförvärvade kompetens började Linda jobba inom specialistmödravården med ultraljud, men hon hade fortfarande en fot kvar på förlossningen där hon bland annat jobbade under semestertider.

I samband med att Linda blev avdelningschef för cirka ett och ett halvt år sedan har hon fasats ut helt från förlossningen.

– Det är utmanande och utvecklande att vara chef, men framförallt är det jätteroligt, säger Linda Långström.

Men det kliniska arbetet med ultraljud är inget Linda vill släppa i första taget.

– Patientmötet ger mig jättemycket. Jag får verkligen energi av mina ultraljudsdagar, när jag får känna att jag har hjälpt någon och när jag får en bra kontakt med föräldrarna, berättar Linda Långström.

Utvecklingsmöjligheter för alla

– Vi är väldigt positiva till utbildning för alla våra medarbetare och det är något som genomsyrar hela CFOG. Vi tycker att det är viktigt för att hänga med i utvecklingen, det händer mycket inom obstetrikområdet, förklarar Linda Långström.

Linda har fortsatt att kompetensutveckla sig genom att gå utbildningar och kurser inom ultraljudsområdet – och det kommer hon fortsätta att göra även i framtiden.

– Just nu är planen att jag ska utbilda mig för att bli expert på fosterhjärtan, berättar Linda Långström.

Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten

CFOG har verksamhet i Lycksele, Umeå och Skellefteå. De ansvarar för att ge vård till kvinnor både inom öppen- och slutenvården. Vill du veta mer? Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på:

Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten. 

Tillbaka till nyhetslistan