Nyheter

28 mar 2019

Västerbotten fortfarande i bredbandstoppen

Återigen har samtliga Västerbottenskommuner ökat tillgången till snabbt bredband. Det visar PTS bredbandskartläggning för 2018, som släpptes den 28 mars. Störst ökning har Dorotea, Vilhelmina och Robertsfors, som ökat sin anslutningsgrad med cirka 10 procent sedan 2017.

28 mar 2019

Nu lanseras nya 1177.se

Nu är det ännu lättare att ta del av kvalitetssäkrade råd och fakta om hälsa och vård på 1177.se. En ny förbättrad webbplats har lanserats med ett nytt utseende och en uppbyggnad som gör det lättare att hitta information. Den är också bättre anpassad för besökare som använder mobiltelefon.

22 mar 2019

Västerbottens kulturstipendiater 2019

Nu står det klart vilka som blir mottagare av Region Västerbottens kulturstipendier 2019. Stipendiaterna uppvaktas vid en ceremoni i samband med Mötesplats Lycksele den 22 maj 2019

20 mar 2019

Klimatsmarta lösningar visar vägen för övriga världen

Region Västerbotten deltar sedan 2016 i Ruggedised – ett femårigt EU-projekt om miljö- och hållbarhet. Här samarbetar flera aktörer för att utveckla campus- och sjukhusområdet i Umeå till en smart stadsdel med hållbara och klimatsmarta lösningar inom kommunikation och energi. Resultaten ska sedan stå som modell för hur andra städer i Europa kan arbeta.

19 mar 2019

Därför får vissa barn oftare hål i tänderna

Var femte barn löper större risk än andra att få karies. Och det oavsett vad de äter och hur de borstar tänderna.

18 mar 2019

Risk för cancer kan upptäckas 25 år i förväg

Hjärntumör och lymfom kan spåras i blodet 15-25 år före insjuknandet. Det enligt Florentin Späths avhandling vid Umeå universitet.

18 mar 2019

Klart med avtal för ambulansflyg över Kvarken

Nu är avtalet klart om att ta emot de första strokepatienterna från Österbotten för behandling med trombektomi vid Neuro-huvud-halscentrum, Norrlands universitetssjukhus.

13 mar 2019

Gastroskopi med effektiv webbokning

Nu kan patienter med remisser till gastroskopi själva via webben boka tid vid endoskopienheten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. – Det här ger både en ökad valmöjlighet och en bättre service till våra patienter, säger Elsie Strömmer, biträdande avdelningschef för öppenvården vid Kirurgcentrum.

12 mar 2019

Augustvinnande författare på Alva kultur

Augustvinnaren Tomas Bannerhed gästar Alva kultur den 21 mars.

12 mar 2019

Sammanfattning från regionstyrelsen den 12 mars

Idag sammanträdde regionstyrelsen i Region Västerbotten. Läs en sammanfattning av styrelsens beslut.

11 mar 2019

NYFÖDDBOKEN i Västerbotten

Nu är Nyföddboken på gång i Västerbotten! Det är ett samarbetsprojekt mellan bibliotek och barnhälsovård och pågår under tre år. Nyföddboken handlar om att stärka alla mycket små barns språkutveckling, och att ge alla nyblivna föräldrar fler möjligheter och metoder att göra det.

11 mar 2019

Mötesplats Lycksele 2019 bygger vidare på drivkrafter och konkurrenskraft

Årets Mötesplats Lycksele går av stapeln 22 – 23 maj under temat ”Drivkrafter och konkurrenskraft”. Ett tema som lyfter styrkan i att engagera och inkludera alla i länet. Elham Pourazar kommer att moderera årets framtidsdagar där inspirationstalare, som Sveriges mäktigaste affärskvinna Ishtar Touailat, varvas med interaktiva programpunkter, prisutdelningar och Innovationsloopens vårliga final. Biljettbokningen är öppen från och med den 11 mars.

08 mar 2019

Västerbottenskvinnan i siffror

Idag är det den internationella kvinnodagen. Vi uppmärksammar den med en film om Västerbottenkvinnors hälsa i siffror.

05 mar 2019

Design från regionerna intar finrummen i Köpenhamn

Under den danska designfestivalen 3 Days of Design medverkar företag från Norr- och Västerbotten genom två pop up shops. Detta kommer ske på den Svenska ambassaden och hos Illum Bolighus – Köpenhamns köpcentrum med premiummärken.