NYHETER 2024-02-09

Gynekologen som pendlar mellan Umeå och Lycksele – ”Jag brinner för inlandet”

Operation av framfall ena dagen. Undersökning av en äldre kvinna med blödning andra dagen. Plötsligt uppstår en akut förlossningssituation och fokus skiftas helt. Så här kan en vanlig arbetsvecka se ut för Linnéa Åström som är specialistläkare på gynekologisk mottagning i Lycksele.

Kvinna i vårdkläder ler och tittar på patient.

Men hon har en annorlunda anställningsform. Varannan vecka jobbar hon nämligen även inom förlossning, BB och specialistmödravård på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där hon även bor med sin man och fyra barn. Det kan hon göra tack vare att allt ingår i Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten, CFOG, som finns i Lycksele, Umeå och Skellefteå.

Linnéa är uppvuxen i Vännäs som ligger cirka tre mil utanför Umeå och gick läkarutbildningen på Umeå universitet. Hon träffade sin man i Etiopien där hon praktiserade på en förlossningsklinik direkt efter utbildningen.

När de bestämde sig för att tillsammans åka tillbaka till Sverige ville hon prova på att arbeta på ett mindre ställe – någonstans där det kändes tryggt och där hon som ung läkare kunde testa sina vingar. Så hon sökte sig till Lycksele lasarett – först som AT-läkare, sedan som ST-läkare och nu är hon inne på sitt andra år som specialistläkare.

Familjär arbetsplats

Lycksele lasarett är ett gemytligt litet sjukhus med familjär miljö där alla hälsar på varandra, oavsett om du är lokalvårdare, fastighetsskötare, läkare eller undersköterska.

– Jag minns när jag kom tillbaka från föräldraledigheten att jag stötte på en av fastighetsskötarna som sa ”Oj, vad jag har saknat dig Linnéa!”. Man ser varandra på ett annat sätt på ett litet sjukhus, det är speciellt, säger Linnéa Åström.

De veckor hon jobbar i Lycksele pendlar hon dagligen med bussen. Linnéa upplever att det finns en lyhördhet på arbetsplatsen för att privatlivet ska fungera tillsammans med arbetslivet och att de är måna om varandra.

– Mina kollegor vill att pendlandet ska fungera för mig och min familj. Man kan lätt tro att pendling ska innebära att mina dagar blir mycket längre, men i slutändan har jag ungefär lika långa arbetsdagar oavsett om jag är i Lycksele eller Umeå, berättar hon.

– Med fyra barn under 11 år så är det bara skönt att få in lite extra egentid i vardagen, säger Linnéa och skrattar.

Möjlighet till kirurgisk erfarenhet

I snitt opererar Linnéa tre dagar per vecka när hon är i Lycksele. Det ger henne mycket kirurgisk träning och erfarenhet, vilket hon menar är viktigt att få tidigt i sin karriär. Det är också något hon upplever är svårt att få någon annanstans. Övriga dagar arbetar hon med patienter på gynekologisk mottagning.

– I Lycksele får du hela bredden inom gynekologi och förlossningsvård och det är ganska unikt. Ofta är du bred till en början i din utbildning men sedan nischar du in dig när du väl börjar jobba. Men i Lycksele kan du fortsätta att vara bred och du får verkligen känna dig behövd, förklarar Linnéa Åström.

– Men jag tycker om att kombinera det med att arbeta i Umeå, där har jag också trevliga kollegor och får fokusera på att vässa min specialistkompetens inom obstetrik. Det blir en perfekt blandning, fortsätter hon.

Även fast Linnéa inte bor i Lycksele så brinner hon för inlandet. Hon menar att i och med att upptagningsområdet är stort blir det en härlig blandning av patienter som söker sig till sjukhuset och ofta är de mycket tacksamma för den vård de får.

– Vi är en liten arbetsgrupp i Lycksele och det innebär att vi har korta kommunikationsvägar. Behöver jag konsultera andra på sjukhuset går det snabbt att få svar. Vi kan även följa patienterna hela vägen, från exempelvis upptäckt av cancer till behandling och friskförklaring, avslutar hon.

Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten

Gynekologisk mottagning i Lycksele är en del av Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten. Som gynekolog får du ofta träffa personer i ytterligheterna, i sina mest positiva och negativa stunder i livet. Det gör att du behöver ha en hög social kompetens och bra samarbetsförmåga. Att kunna fatta snabba beslut är också viktigt. Låter det som något för dig? Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på:

Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten.

Tillbaka till nyhetslistan