NYHETER 2024-02-01

Klamydiamåndag ska få fler att testa sig

Två måndagar i februari är det klamydiamåndag i Västerbottens län. Dagarna ska öka uppmärksamheten om könssjukdomen och få fler att gå och testa sig, även om man inte har symtom.

Färgglada kondomer.
Det bästa sättet att skydda sig mot klamydia är att använda kondom. Foto: Mostphotos

Måndag den 5 februari och den 12 februari är det klamydiamåndag i länet. Syftet är att få fler att testa sig, och därmed hitta fler fall av klamydia hos personer som inte vet att de har sjukdomen. Det finns också ökade möjligheter att testa sig runtom i länet.

– Klamydia orsakas av en bakterie och är den vanligaste könssjukdomen. Många som smittas får inga symtom, men kan ändå sprida sjukdomen vidare, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Färre män som testar sig

Under 2023 konstaterades 713 fall av klamydia i Västerbottens län, varav 311 var män och 402 var kvinnor. Statistiken avser juridiskt kön.

Antalet fall under 2023 var något färre än föregående år, men smittskyddsläkare Maria Marklund önskar ändå att fler provtar sig:

– Det är vanligt att vara symtomfri med klamydia. Därför är det viktigt att lämna prov efter sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. Den eller de du har haft sex med bör också testa sig.

Andelen positiva är högre bland män, vilket kan tolkas som att det är färre i den gruppen som provtar sig.

Kan få allvarliga konsekvenser

Även om klamydia inte alltid ger symtom, kan det leda till andra komplikationer och följdsjukdomar.

– En obehandlad klamydiainfektion kan bland annat orsaka inflammation i äggledare eller bitestiklar. Det kan senare påverka möjligheten att få barn, säger Nirina Andersson, överläkare på hud och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Det bästa sättet att skydda sig mot klamydia är att använda kondom under hela samlaget. 

I Västerbotten går det att testa sig för klamydia på hälsocentraler, ungdomsmottagningar, studenthälsan på Umeå universitet, hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus samt via nätet på klamydia.se. Provtagningen är gratis, och för den som visar sig ha klamydia är också behandlingen gratis.

Mer information

Läs mer om könssjukdomar på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan