NYHETER 2023-10-23

Följ med sjuårige Viggo på quiz-premiär

Var sitter Emil när han gjort hyss och vad heter staden där Lasse-Maja bor? Det är frågor som ställs längst med väggarna inne på Skellefteå lasarett. Lekterapin har tillsammans med sjukhusbiblioteket skapat en quizrunda för att bidra till inlagda barns välmående och fysiska aktivitet. Det blir mycket att hålla reda på när droppställningen ska med på äventyret. – Jag har haft så jobbigt och alla de här frågorna fått mig på så bra humör, säger ett av barnen som deltog på premiärrundan.

Idén att skapa en tipspromenad för barn som vistas på Skellefteå lasarett väcktes av arbetet som kollegor i Umeå gjort.

– Där har de tigerstigen och vi bestämde att göra en egen liten runda, säger Emma Sundström som är sjukhusbibliotekarie på Skellefteå lasarett.

Får annat att tänka på

Många barn spenderar mycket tid på lasarettet och syftet med tipspromenaden är att barnen ska få något mer än den vanliga sjukhusmiljön. Aktiviteten bidrar också till att barnen rör på sig, får annat tänka på och hittar till sjukhusets biblioteket. 

Quizrundan kommer vara en fast installation på sjukhuset där frågorna byts ut och kan kopplas till olika teman.

– Man blir frisk av att röra på sig och inte bara ligga i sjuksjuksängen. Det är också roligt att göra en utmaning, säger Inger Lindblom, lekterapeut på Skellefteå lasarett.

Fler barn som vill testa?

Alla barn som besöker Skellefteå lasarett har möjlighet att testa sina kunskaper. Quizrundan börjar utanför lekterapin där talonger och pennor finns att hämta. Rundan slutar i sjukhusbiblioteket där alla barn som lämnar in sina svar får pris. Om barnet har med sig ett mindre syskon går reglerna att tänja på så att även hen kan få ett pris.

Video, text och fotomontage: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan