Mpox (Apkoppor)

Mpox orsakas av ett virus från gruppen Orthopoxvirus. Det har sitt ursprung hos olika typer av gnagare i Central- och Västafrika och tidigare var det i dessa områden man såg fall hos människor. Från våren 2022 har man sett en smittspridning av mpox mellan människor i länder där mpox normalt inte har förekommit tidigare. I det här utbrottet har överföringen av viruset framför allt skett via nära hudkontakt vid sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Mpox - apkoppor på 1177.se

Mpox är en ovanlig sjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen kan bland annat orsaka blåsor och feber, men det är ovanligt att bli allvarligt sjuk.

Mpox - apkoppor

 

Sjukvården i Västerbotten rekommenderas ta kontakt med infektionsjouren om ni har en patient med misstänkt infektion med mpox (apkoppor).

Länk till Folkhälsomyndighetens information om mpox (apkoppor)

Vaccination 

Det finns ett vaccin mot mpox. Det ges i två doser med minst fyra veckors mellanrum. För närvarande är vaccinet kostnadsfritt men det tillkommer en besöksavgift vid vaccinationstillfället.  

Tidigare gavs vaccinet bara till personer över 18 års ålder. Nu finns dock erfarenhet av vaccination av barn och unga. Därför kan vaccination även erbjudas till män som är 17 år eller yngre tillhörande någon av grupperna nedan och är i behov av vaccination. 

De grupper som rekommenderas vaccin av Folkhälsomyndigheten är: 

  • Män som har sex med män med ökad risk för mpox samt transpersoner som har sex med män, med ökad risk för mpox. Exempel på ökad risk för mpox anges vara de med flera och/eller nya sexuella kontakter, nyligen genomgången sexuellt överförbar infektion och/eller de som erhåller hiv PrEP.  
  • Personer som har sex med män mot ersättning. 
  • Personer med risk för exponering för mpox som behandlande läkare eller ansvarig chef med arbetsmiljöansvar bedömer är i behov av vaccination (till exempel labbpersonal). 

I Västerbotten finns vaccinet på infektionsmottagningen i Umeå. De som tillhör en riskgrupp enligt de första två punkterna ovan rekommenderas i första hand kontakt med STD-mottagningen i Umeå för bedömning. STD-mottagningen hjälper sedan vid behov till med kontakt med infektionsmottagningen. Om man riskerar att exponeras för mpox genom sitt arbete enligt den nedre punkten ovan ska man ta upp det med sin chef som kontaktar infektionsmottagningen.