NYHETER 2023-06-01

Improviserad hjärnoperation

Många drömmer ett helt liv om att få chansen att agera framför kameran. Andra får den möjligheten mer av en slump.

 

 

En sen kväll i höstas samlades ett erfaret team på operation 2 på Norrlands universitetssjukhus för att agera framför kameran och tillsammans med ett produktionsbolag spela in en operationsscen för en tv-serie.

Under fyra timmar iscensatte teamet en hjärnoperation med en skådespelare på operationsbordet. De improviserade och sökte lösningar för att göra ingreppet så realistisk som möjligt.

– Det var intressant att se hur en filminspelning går till. Filmteamet hade en föreställning om hur en operation går till som kanske inte var så realistisk. Det var roligt att kunna hjälpa till och göra scenen så verklighetstrogen som möjligt. Ofta när man ser operationer på film eller tv så reagerar man när det inte riktigt stämmer med verkligheten. Men nu tror jag att vi kom så nära som det går, säger Stina Alseryd, avdelningschef och narkossköterska.

Hon tycker att skådespelaren som blev opererad hade ett stort tålamod som orkade ligga kvar så länge. Han var tejpad och inklädd i den grönaklädningen precis som på riktigt och det såg ut som att han var intuberad och uppkopplad till övervakningsutrustningen.

Fria händer

Medlemmarna i operationsteamet, där även undersköterskan Lars Åström ingick, är samspelta och vana att jobba tillsammans. Det underlättade när de fick fria händer att iscensätta hjärnoperationen.

– Det var kul att lista ut hur vi skulle göra de olika momenten på ett verklighetstroget sätt. Kostymören hade tillverkat en tumör som jag lossade och skar ut med teaterblod. Utifrån de klipp vi fått se så blev det bra, säger neurokirurgen Conny Johansson.

Stina Alseryd berömmer samarbetet mellan Conny Johansson och operationssköterskan Eva Lassila-Akca.

– Allt från dukningen av instrumenten till hur de samspelar såg äkta ut, säger hon.

– Jag var inte så peppad på uppgiften men ställde upp eftersom det inte fanns någon annan just då. Men det var verkligen jätteroligt och intressant, säger Eva Lassila-Akca som även är biträdande avdelningschef.

Operationsscenen kan ses i avsnitt fem av serien Fejkpatient på C-more som till viss del utspelar sig på Norrlands universitetssjukhus. Filminspelningen tog ingen tid från vare sig planerade eller akuta operationer och inga patienter, anhöriga eller besökare förekommer på bild.

 

Tillbaka till nyhetslistan