NYHETER 2021-07-19

Ökad smitta från resande

Läget i Västerbottens län är fortsatt stabilt, men smitta i samband med utlandsresor ökar. Under föregående vecka testade 35 personer positivt för viruset, jämfört med 27 fall under veckan innan. Flest positiva fall finns i de yngre åldersgrupperna samt i Umeåområdet.

– Under föregående vecka analyserades 1 605 prover och 2,4 procent var positiva. Vi ser att antalet personer som testar sig fortsätter att minska. Pandemin är inte över och det är fortfarande viktigt att testa sig om man är sjuk, även om symtomen är milda, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. 

Bland de positiva fallen var 29 i Umeåområdet, fyra i Skellefteåområdet och två i södra Lappland. 

Fortsatt viktigt att följa rekommendationerna 

Flest positiva fall finns i åldersgruppen 19–39 år, men det förekommer även smitta i de äldre åldersgrupperna. Åtta av de positiva fallen var bland personer som är 50 år eller äldre.  

– Råden och rekommendationerna gäller även om du är vaccinerad. Håll avstånd till andra människor och undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i handel och kollektivtrafik. Skyddet efter att du är färdigvaccinerad är väldigt bra, men inte hundraprocentigt, säger Gunilla Persson. 

Vid umgänge utanför den närmsta kretsen är det viktigt att göra det smittsäkert, med avstånd och gärna utomhus. 

Smitta i samband med utlandsresor 

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang och i familjer, men antalet som smittats i samband med utlandsresor har även börjat öka. 

– Vi har sett en ökning av antalet personer som blivit smittade i samband med utlandsresor. Du som kommer hem från resor utanför Norden ska ta ett PCR-test, med undantag för om du är vaccinerad eller kan intyga att du har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Det gäller även om du inte har symtom, säger Gunilla Persson. 

Läs mer på 1177.se om vad som gäller vid resor: 

1177.se/Vasterbotten/resa-covid-19

Tillbaka till nyhetslistan