Forskning i glesbygd

Glesbygdsmedicinskt centrum bedriver forskning med fokus på individen som bor och lever i glesbygd. Vi studerar olika lösningar för en god och nära vård i kommuner och regioner - från individ till system.

Glesbygden är till stor del obeforskad

Sveriges glesbygd är till stor del obeforskad med stora kunskapsluckor kring behov, upplevelser och erfarenheter av vård. Det saknas även kunskap kring vårdstrukturer och samarbeten i glesbygd, exempelvis sjukstugemodellen som finns i norra Sveriges glesbygd. Likväl behövs forskning kring hur digital teknik och e-hälsa kan bidra till en god och nära vård.

Forskning i glebygd - viktigt för ett jämställt samhälle

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård och omsorg ges på lika vilkor för hela befolkningen, inklusive de som bor i glesbygd. Hälso- och sjukvården ska också organiseras nära folket. Hur gör man det i glesbygd med långa avstånd? Hur kan man införa nya lösningarna i redan etablerade system, och hur vet man att de fungerar för olika individer och befolkningsgrupper? Det är några frågor vi jobbar med på vår enhet. 

Vår forskning:

  • är tvärvetenskaplig i sin natur.
  • bygger till stor del på kvalitativa studier bland medborgare och vårdpersonal på alla nivåer.
  • involverar kartläggning av vårdprocesser, arbets- och samarbetsmodeller.
  • undersöker effekter av distansöverbryggande teknik på individ och samhälle.

Läs om vår pågående forskning

Handledning av studentprojekt

Vi handleder läkarstudenter på termin 10, ST-läkare samt sjuksköterskestudenter på C-, D- och Masternivå. Har du en projektidé med anknytning till glesbygdsmedicin som du skulle vilja genomföra är du välkommen att kontakta oss på vår gemensamma e-postadress info.gmc@regionvasterbotten.se.

Anette Edin-Liljegren Forskningsstrateg, adj. lektor inst. Epidemiologi och Global Hälsa, UmU
E-post
Anette.Liljegren@regionvasterbotten.se
E-post
Anette.edin-liljegren@umu.se
Mobil
+46 70-645 71 97