NYHETER 2023-08-28

Karriärtjänst möjliggörare för nya forskare

Camilla Sandberg, fysioterapeut och docent, har kommit dit hon är idag tack vare att hon fått karriärtjänster för forskare i början av sin karriär inom Region Västerbotten.

Camilla Sandberg är fysioterapeut och forskare

Camilla Sandberg har jobbat som fysioterapeut på Hjärtcentrum sedan 1996. Nyfikenhet gjorde att hon hamnade på forskningsspåret och disputerade 2016. Strax därefter utlystes fyra forskningsförordnanden för legitimerad vårdpersonal med medellång akademisk utbildning. Söktrycket var högt, men Camilla fick en av tjänsterna, som gav henne möjlighet att under fyra år forska på halvtid.

- Det var helt avgörande för var jag befinner mig idag, säger Camilla.

Camillas forskning handlar framför allt om medfödda hjärtfel och prestationsförmåga, träning, muskelfunktion och kroppssammansättning. Genom karriärtjänsten kunde Camilla fortsätta med forskning som tog vid där hennes avhandling slutade, parallellt med kliniskt arbete.

- Tiden efter man disputerat sätts man på prov och behöver hitta finansiering för att fortsätta forska. Man är för oerfaren för att få stora anslag, men små räcker inte till att forska så mycket som man behöver. Efter disputationen satt jag med en del svar, men många nya frågor. Jag fick möjlighet att fortsätta forska för att besvara dem, berättar Camilla.

Därefter hade Camilla under en period ett vikariat som lektor på fysioterapiprogrammet på halvtid och forskade på halvtid. Sedan sökte och fick hon en ny karriärtjänst.

- Tack vare de förordnanden jag fått och forskningen jag kunde bedriva har jag kunnat skriva artiklar, handleda doktorander och bli docent, förklarar Camilla.

Forskning, undervisning och klinik

Meriteringen har också gjort det möjligt för Camilla att få den anställningsform hon har nu. I april i år tillträdde hon ett kliniskt lektorat. Nu jobbar hon en dag i veckan kliniskt på mottagningen för vuxna med medfödda hjärtfel, forskar på en del och undervisar på en del. Hon uppskattar mixen och kombinationen gynnar alla delar.

- Den forskning jag bedriver kommer direkt patienterna till nytta. Min forskning och det jag jobbar med sitter tajt ihop nu. Att jag som lärare arbetar klinisk parallellt med undervisningen tror jag bidrar till trovärdighet för studenterna, förklarar hon.

Med Camillas tjänst är det nytt att ha en fysioterapeut knuten till mottagningen med medfödda hjärtfel. Tidigare har hon framför allt jobbat med patienter med kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. På hennes arbetsplats, Hjärtcentrum, har man också varit mån om medarbetare som vill fortsätta forska.

- Vi är flera på hjärtcentrum, däribland jag som fysioterapeut, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor, som gått vidare och forskat och disputerat. Det är också fler som har kliniska lektorat. Vi jobbar i en verksamhet som tycker det är viktigt, säger hon.

Fakta: Om karriärtjänster

Forskningsförordnandena delfinansieras av ALF-medel* och ska främja klinisk forskning med tydlig nytta för patienter eller befolkning och relevans för hälso- och sjukvården, och/eller translationell forskning med tydlig klinisk relevans. Förordnandet innebär att man har 50 % forskningstid i sin anställning under fyra år. Behöriga att söka var disputerade tillsvidareanställda medarbetare inom följande legitimationsyrken: apotekare, arbetsterapeut, audionom, barnmorska, biomedicinsk analytiker, dietist, fysioterapeut eller sjukgymnast, hälso- och sjukvårdskurator, kiropraktor, logoped, naprapat, optiker, ortopedingenjör, psykolog, psykoterapeut, röntgensjuksköterska, receptarie, sjukhusfysiker, sjuksköterska, och tandhygienist.

*ALF står för avtalet om läkarutbildning och forskning.

Tillbaka till nyhetslistan