NYHETER 2023-08-09

Kort reflektion ökar arbetsglädjen

Varje morgon träffas personal vid hand- och plastikkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus en kort stund för att reflektera över gårdagen. Samtidigt stärks samarbetet och den psykosociala tryggheten i teamet ökar.

Chatarina Holmgren, Anna Sjöström och Emma Sandell ser alla fram emot de dagligt återkommande reflektionerna. Foto: Jan Alfredsson

2017 började hand- och plastikkirurgen titta på hur de kunde förbättra den psykosociala arbetsmiljön vid kliniken. Med hjälp av en organisationspsykolog vid företagshälsan började de använda metoden After Action Review, AAR, ett kort reflektionsmöte varje vardagsmorgon. 

- Vi ville på ett enkelt sätt följa upp det som varit bra och mindre bra och prata om hur vi kan förbättra oss, säger Veronica Blomberg, biträdande verksamhetschef och avdelningschef. Med AAR kan vi spegla gårdagen och fråga oss om vi klarade kärnverksamheten och hur den psykosociala arbetsmiljön var. 

Metoden betydde mycket

När pandemin kom 2020 pausades till stor del arbetet, men klinikens operations- och mottagningsenheter fortsatte med att använda metoden, något som betydde mycket. 

 - Om vi inte gjort det vet jag inte hur vi hade klarat oss genom pandemin, säger Veronica Blomberg. 

Metoden går ut på att personal vid operations- och mottagningsenheterna varje vardagsmorgon träffas under cirka fem till sju minuter för att tillsammans kort samtala kring hur de klarade av gårdagens kärnverksamhet och hur den psykosociala arbetsmiljön var. 

- Vanligtvis brukar man gärna börja med det negativa, men vi börjar alltid med att ta upp det som varit bra och sedan det som inte fungerade, förklarar Veronica Blomberg. 

Ibland kom tårarna

Metodens fördelar kom kanske tydligast fram under pandemin, när vardagen ställdes på sin spets och många mådde dåligt över både arbetsbelastningen och antalet svårt sjuka patienter. 

- Genom att använda AAR fick vi möjlighet att under detta kaos med ilska, sorg och förtvivlan ändå tänka positivt, till exempel att jag fick möjlighet att äta lunch i dag.  

- Vi kunde belysa den förtvivlan vi kände på jobbet och hålla den förtvivlan i distans mot patienterna. Vi fick träna på att prata och visa känslor och ibland kom tårarna.

Svårt i början

Metoden att reflektera och prata om det som varit kom inte helt naturligt för alla, men i dag är det ett enda flöde. 

- Det var svårt ifrån början och jag visste inte riktigt vad det var jag skulle prata om, berättar Sofia Nordell, sjuksköterska vid mottagningen. Idag ser jag fram emot reflektionsstunden på morgonen, att jag får lyfta det jag vill och behöver prata om. 

Ökad arbetsglädje

After Action Review främjar också den egna arbetsplatsen. 

- Den enkla reflektionsmetoden gynnar arbetsplatsen, både när det gäller den psykosociala arbetsmiljön och praktiska lösningar, säger operationssjuksköterska Anna Sjöström. Om ett problem dyker upp adresseras det direkt i gruppen och vi hittar en lösning på en gång.

I framtiden ska fler enheter på kliniken börja använda sig av den reflekterande metoden. 

- Varje fredag har vi en stor och uppskattad After Action Review där både operation och mottagningen tillsammans ser på hur veckan varit. Och tack vare detta har vi fått en högre effektivitet och produktivitet, gör färre fel i verksamheten och har en ökad arbetsglädje, säger Veronica Blomberg.

Tillbaka till nyhetslistan