NYHETER 2024-05-29

Sommar, sol och UV-strålning

Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta - trots det är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt. Men visste du att barnens UV-kläder blir sämre med tiden eller att kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer?

Frida Idenfors, kontaktsjuksköterska på Hud- och STD-kliniken. Foto: Victoria Bertilsson

Efter en lång och mörk vinter i Västerbotten är det många som vill leta sig utomhus då solen tittar fram och värmen kommer. Men som med mycket annat så kan för mycket av solens strålar vara skadligt och i värsta fall leda till hudskador eller hudcancer. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer.

Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Malignt melanom är bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. Antalet fall har fördubblats under 2000-talet. Den kan drabba alla men genomsnittsåldern när diagnos ställs är mellan 60 och 70 år. 

- Solen är den enskilt största anledningen till hudcancer. Det tar tid för hudcancer att utvecklas och man kan se en fördröjning i diagnosen. Det är inte ovanligt att de som varit mycket utomlands och inte använt solskydd då de var yngre får en diagnos när de är i 70-årsåldern, säger Frida Idenfors, kontaktsjuksköterska som jobbat sex år på hud- och STD-kliniken i Region Västerbotten.

Olika hudtyper

- Alla människor är olika känsliga för solen. Även om din hud är mindre solkänslig betyder det inte att du kan strunta i att skydda dig. Man kan riskera att drabbas av hudskador och hudcancer även om man har en mycket melaninrik, mörk hud och aldrig bränner sig i solen, säger Frida Idenfors.

Solens skadliga strålning kallas ultravioletta strålar och förkortas UV-strålar eller UV-ljus. Det är främst två typer av UV-strålning som kan ge hudskador. De heter UVA och UVB. Det är framför allt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket.

- En solbränna är även det en form av solskada, det är hudens sätt att visa att ”nu har det blivit för mycket”. Har du bränt dig blir huden röd, varm och svider. Solen kan också ge blåsor eller i värre fall även eksem, säger Frida Idenfors.

Soleksem är speciellt vanligt i början av sommaren när inte huden är van eller härdad. De allra flesta som får lindriga hudbesvär behöver inte söka vård, men ibland kan det vara nödvändigt att kontakta primärvården för hjälp. Primärvården kan vid allvarligare fall skicka en remiss till hud- och STD-kliniken i Västerbotten. Förra året fick de totalt 13 444 remisser på 11 120 unika patienter. Antal inkomna teledermatoskopiremisser var 7 711 stycken.

Barnens hud och ögon

Solen har dock också en rad positiva hälsoeffekter. Solen ger värme och hjälper till att reglera dygnsrytmen. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som bland annat har en positiv effekt på vårt immunförsvar. Det räcker med 20 minuter per dag för att få rätt dos D-vitamin. Alla behöver trots detta skydd mot solen, oavsett ålder.

- Barn under ett år ska aldrig vara i solen. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Varken deras hud eller ögon är utvecklade för att vara i solen, är Frida Idenfors tydlig med.

Att använda solskydd och UV-kläder på barn även när de är i skuggan är att rekommendera.

- Det bästa sättet att skydda sig är att använda kläder, det gäller både barn och vuxna - gärna löst sittande, i en mörk färg med täta trådar. En bomullsskjorta motsvarar ungefär solskyddsfaktor 50 och en bomulls t-shirt solskyddsfaktor 10. Solkräm skall endast användas som komplement där kläder ej skyddar, säger Frida Idenfors, säger Frida Idenfors.)

Solens UV-strålar är starka och kan ta sig igenom både solkräm, kläder och mulet väder. Det bästa solskyddet för barn är UV-kläder, hatt och solglasögon för att skydda ögonen.

- UV-kläder är fantastiskt men tappar dock sin funktion över tid. Både av att de tvättas i maskin eller att de helt enkelt slits av att användas. De skyddar också sämre om de sitter för tajt och tyget sträcks ut, säger Frida Idenfors.

Fler råd om hur man kan skydda sig mot solen finns på 1177.se/vasterbotten/skydd-mot-solen

Tillbaka till nyhetslistan