NYHETER 2021-06-09

Fira student och skolavslutning smittsäkert

Skolavslutningarna i Västerbottens län närmar sig, och även i år är det viktigt att fira smittsäkert i mindre sällskap. De allmänna råden gäller och vissa aktiviteter kan räknas som privata sammankomster.

Fira student och skolavslutning smittsäkert. Foto: Roland Magnusson, Mostphotos

Smittspridningen fortsätter att minska i hela Västerbottens län. Smittan är dock fortsatt som störst bland unga vuxna och under de kommande veckorna firas student, skolavslutningar och midsommar. Det är lika viktigt då som nu att planera i god tid och tänka till kring hur vi träffas i olika sammanhang. 

Annorlunda även i år 

Skolavslutningar, examen och studentfirandet blir annorlunda även i år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar skolorna att ordna betygsutdelning och utspring klassvis och examensdagen ska arrangeras så att det inte uppstår trängsel inom- eller utomhus. 

– Jag förstår att man vill fira när man äntligen är färdig med skolan, men det är fortfarande viktigt att vi följer de allmänna råden. Vi har flera exempel från tidigare i vår på smittspridning när man umgåtts för många tillsammans. Nu måste vi göra kloka val och inte träffa för många människor för att upprätthålla den positiva trenden med minskad smittspridning, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

De allmänna råden gäller och alla bör avstå från större sociala sammanhang med personer utanför sitt vanliga umgänge. Det finns ingen exakt siffra som gäller för hur många som kan delta i en privat studentmottagning i hemmet. Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Det är bättre att umgås utomhus än inomhus. Kom även ihåg att hålla avstånd till varandra. 

– Ta en fika utomhus med de närmsta, ha en picknick eller boka bord på en restaurangs uteservering. Det finns sätt att fira smittsäkert. Om vi håller ut nu ökar vi möjligheterna att återgå till livet innan pandemin, säger Stephan Stenmark. 

Vissa aktiviteter räknas som privata sammankomster 

Studentflak tillåts inte och att hyra till exempel en buss, båt eller liknande för en fest kan räknas som en privat sammankomst och omfattas då av samma regelverk som när man hyr en vanlig lokal för exempelvis privata fester. Det är den som hyr ut lokalen, bussen eller båten som ansvarar för att den inte används till en privat sammankomst med fler än åtta deltagare. 

Efter skolavslutning eller student vill många träffa släkt och anhöriga för att fira. 

– Personer som har fått sin första dos vaccin för minst tre veckor sedan kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus. Det gäller förutsatt att de inte träffar någon som har symtom eller själva har symtom. Vaccinskyddet är inte hundraprocentigt. Det finns också en liten risk att personer som är vaccinerade kan bli smittade och sprida viruset, utan att själv få symtom. Därför är det viktigt att även du som är vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden, avslutar Stephan Stenmark. 

Läs mer om rekommendationer inför student och examensfirande på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan