NYHETER 2023-10-24

Nu öppnar bokningen för vaccination mot covid-19 och influensa

Från och med idag den 24 oktober kan alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa boka tid. Det går bra att få båda vaccinen vid samma tillfälle. Vaccinationerna inleds den 7 november.

Vårdpersonal vaccinerar en kvinna.
Nu kan de som rekommenderas vaccination mot covid-19 och influensa boka tid. Foto: Klas Sjöberg

– Förra vintern hade vi en ovanligt tidig och hög smittspridning av säsongsinfluensa och covid-19 cirkulerade också under lång tid. Vi vet inte hur årets säsong kommer att bli men det vi vet är att vaccination är ett bra sätt att minska risken för allvarlig sjukdom. Därför är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det för att skydda sig själva och de som finns omkring dem, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, Region Västerbotten. 

Vaccination mot covid-19 och influensa rekommenderas till personer som är 65 år eller äldre, är gravida eller har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas. Vaccination mot influensa rekommenderas också till barn med vissa sjukdomar. Vaccinationen är gratis för de här grupperna.  

Personer som bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig mot influensa. För dem kostar vaccinationen 250 kronor. 

Boka tid eller kom på drop in 

Vaccinationerna sker på Vaccinationscentrum Skellefteå samt på länets hälsocentraler och sjukstugor. De som bor i Skellefteå med omnejd rekommenderas att i första hand vaccinera sig hos Vaccinationscentrum. Det går också bra att vaccinera sig i samband med andra planerade besök i vården eller innan utskrivning från sjukhus. 

Alla som är 65 år eller äldre kan boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. De som är yngre eller som inte har möjlighet att boka tid på nätet kan boka tid genom att ringa till en hälsocentral eller sjukstuga. Det finns också drop in på vissa orter. 

– Vi tror att de flesta kommer att vilja få båda vaccinen samtidigt. Därför har vi gjort en gemensam bokning för de båda vaccinen, och så får man säga om man vill ha båda vaccinen eller bara ett av dem när man kommer till sin mottagning, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten. 

Mer information

Tillbaka till nyhetslistan