Utveckling och innovation

Utveckling och innovation är nödvändigt för att möjliggöra en god, nära och jämlik vård i glesbygd. Vi undersöker glesbygskontextens utmaningar och möjligheter, och samarbetar både nationellt och internationellt.

Stor potential att förbättra vård och omsorg i glesbygd

 En stor del av vårt utvecklings- och innovationsarbete har kretsat kring hur vi kan flytta vården så nära befolkningen som möjligt, bland annat för att undvika onödiga resor. Ibland har vi nyttjat teknik när det har varit lämpligt, men vi har också arbetat med hur kan vi stärka och beforska den sjukvård som bedrivs fysiskt i vår del av länet i form av sjukstugemodellen. Flera av våra utvecklings- och innovationsprojekt undersöker digitaliseringens möjligheter; hur vi kan jobba med distanslösningar, självmonitorering och hälsodata?

En stor anledning till att arbeta med utveckling och innovation i glesbygd är att tjänster utvecklade i glesbygd ofta kan skalas upp och användas i tätort. Funkar det här, så funkar det med största sannolikhet också i Umeå. Det är betydligt svårare att utveckla något i en stadskontext och tro att det ska funka i glesbygd. Utveckling och innovation är också viktigt för att göra glesbygden attraktiv för vårdpersonal och möjliggöra kontinuerlig professionell utveckling.

Läs om våra aktuella projekt

Utvecklingssamarbeten och kommunala partnerskap

Vi har genom åren haft flera utvecklingssamarbeten genom ICLD:s samarbetsform kommunalt partnerskap. Ett kommunalt partnerskap är ett internationellt samarbete och erfarenhetsutbyte, som erbjuder svenska kommuner och regioner och deras motsvarigheter i ett antal samarbetsländer möjlighet att bedriva resultatorienterade samarbeten där utbyte av kunskap och erfarenhet berikar båda parter. Sedan 2018 ingår vi i ett partnerskap med Homa Bay County i Kenya.

Läs mer om ICLD:s kommunala partnerskap