NYHETER 2023-06-19

Hand- och plastikkirurgens uppmaning: Var försiktiga så att vi inte behöver ses i sommar!

Varje sommar ökar antalet säsongsrelaterade olyckor där västerbottningar skadar sig i maskiner vid hemmabygge eller råkar ut för svåra brännskador i samband med eldning eller grillning. Personalen på hand- och plastikkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus vill återigen gå ut men en uppmaning till alla invånare: Var försiktiga i sommar och följ säkerhetsföreskrifter noga!

Under sommar och semester ökar antalet personer som skadar sig i maskiner. Utöver avkoppling med sol och bad planerar svenskarna att förse sig med ved, renovera, bygga om och bygga ut huset eller fritidshuset. Byggprojekt är så pass vanliga att i snitt en av två svenskar har ett byggprojekt på gång under sommarledigheten.

– Varje sommar möter vi patienter som skadat sig svårt i vedklyvar, cirkelsågar och andra roterande maskiner när de byggt och fixat hemma, berättar Christine Lundberg, avdelningschef på hand- och plastikkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus.

Att drabbas av en klämskada eller att kapa av fingrar eller del av hand innebär förutom ett svårt lidande för patienten också att man är i behov av vård och rehabilitering under en lång tid efteråt.

– Av de drygt 500 akuta, oftast allvarliga skador, som av olika anledningar kommer till kliniken under ett år önskar vi att några kunde förebyggas med en påminnelse om att vara försiktiga, säger Christine Lundberg.          

Hon fortsätter:

– Under semestern går vi på minimal personalstyrka och de stora skadorna vi möter är i behov av många resurser. Vi vill passa på att önska alla en fin sommar men med en påminnelse om att ta det lugnt med alla motordrivna och roterande verktyg.  Koppla inte ifrån säkerhetsanordningar för att spara tid – och håll barnen borta från vedklyvar och andra maskiner. Undvik handskar vid roterande maskiner och försök inte att förbättra någon eld med ytterligare tändvätska.

Specialistklinik i norra regionen

Hand och plastikkirurgiska kliniken ansvarar för avancerad hand och plastikkirurgisk vård i hela norra regionen, de har även NHV-uppdrag vad gäller plexusskador. Kliniken består av operationsavdelning, mottagning, rehabiliteringsenhet samt vårdavdelning.

Under 2022 genomförde kliniken 11 634 läkarbesök, 3 065 operationer varav 514 var akuta och ungefär 3 600 behandlingsbesök på rehabenheten.

Christine Lundberg berättar om fall där personer har kopplat förbi säkerhetsknappen på sin vedklyv för att få en smidigare hantering, och då satt automatiska säkerhetsfunktioner ur spel när olyckan varit framme. De vill även varna för olycka vid vedklyvning där barn varit med och skadat sig svårt.

– Vi har också många patienter som använt handskar när de kört cirkelsåg och när de fastnat i maskinen har fått fula slitskador eller mist fingrar. Även vanliga verktyg som borrar och skruvdragare kan ställa till med svåra skador om man använder handskar som fastnar och vrids med i våldsam kraft, säger Christine Lundberg.

Även en av svenskarnas favoritsysselsättning under sommaren, grillning, står för sin beskärda del av olyckor. Då handlar det oftast om brännskador.

– Det är inte helt ovanligt att man velat bättra på glöden i grillen eller högen med ris med tändvätska och så har lågan flammat upp kraftigt. Har man då otur så börjar klädesplagg brinna, smälter och fastnar på kroppen. Det här kan ge svåra smärtor, livslånga kosmetiska men, samtidigt som det också kan leda till försämrad rörelseförmåga, säger Christine Lundberg.


Christine Lundberg. Foto: Jan Alfredsson.

Lång rehab och återhämtning

När patienterna kommer in på sjukhuset är det handkirurgerna som opererar och i många fall replanterar de fingrar som slits av vid svåra handskador. Plastikkirurgerna tar hand om och opererar bland annat brännskador. Sedan möter patienterna personalen på rehab, man tränar för att komma tillbaka till arbete och en vardag som fungerar.

Att träna sig tillbaka till en fungerande vardag kan ta allt ifrån ett till flera år. En del personer behöver opereras flera gånger.

Skadorna på hand och plastikkirurgiska kliniken är generellt säsongsbaserade, på vintern handlar det om patienter som fastnat i snöslungor och på sport- och påsklov kanske ramlat på skidorna eller använt en elborr med handskar vid pimpelfiske.

– Vi säger inte att västerbottningarna ska sluta att bygga och hantera ved under sommaren. Inte heller att de ska sluta njuta av grillning och vad sommaren har att erbjuda. Vi vill bara påminna om de risker som finns, att alla bör se över säkerheten vid hantering av eld och verktyg, ta det försiktigt och tänka efter. Njut av sommaren och ta hand om er! Det är inte hos oss ni vill vara, avslutar Christine Lundberg.

Tillbaka till nyhetslistan