NYHETER 2023-09-05

Då inleds höstens vaccinationer

Vissa grupper risker att bli allvarligt sjuka om de får covid-19 eller influensa. Därför rekommenderas de att vaccinera sig mot sjukdomarna. I Region Västerbotten inleds vaccinationerna i början av november. Det kommer vara möjligt att få båda vaccinen vid samma tillfälle.

Vaccinationssamordnare Ronny Lestander och smittskyddsläkare Maria Marklund.

– Vi inleder säsongens vaccinationer den 7 november. Det är positivt att vi har möjlighet att samordna vaccinationerna mot covid-19 och influensa i år på så vis att de som rekommenderas vaccination kan få båda sprutorna vid samma tillfälle. Det sparar både tid för patienterna och för de som vaccinerar, säger Ronny Lestander, som under hösten är tillbaka som vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Både covid-19 och influensa kan leda till allvarlig sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccinera sig inför vintersäsongen för att få ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk.

– Anledningen till att vaccinationerna börjar i november är att smittspridningen av covid-19 och influensa väntas bli som störst under vintern. Att vaccinera sig strax innan vintersäsongen ger skydd när det behövs som mest, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Ny variant av vaccin

Under hösten levereras en uppdaterad variant av vaccinet mot covid-19. Det är det vaccinet som kommer att användas när vaccinationerna startar i november.

– Den nya varianten ger ett bättre skydd mot de varianter av viruset som cirkulerar nu. Därför är det också bra att de som rekommenderas att vaccinera sig väntar tills november, säger Maria Marklund.

Planering pågår

Planeringen för hur höstens vaccinationer ska genomföras har påbörjats, men alla detaljer är inte på plats än.

– Vi jobbar för fullt med planeringen. När vi vet mer kommer vi att gå ut med mer information om vilka som rekommenderas att vaccinera sig och hur de ska gå till väga för att boka tid, säger Ronny Lestander.

Den senaste informationen om vaccination finns på webbplatsen 1177.se.

Vaccination mot covid-19 och influensa (1177.se)

Tillbaka till nyhetslistan