NYHETER 2023-10-12

Camilla och Nisse snackar jämställd amning

Varje år infaller Nordiska amningsveckan under vecka 42. Mellan 16-20 oktober erbjuds lunchföreläsningar kopplat till 2023 års tema ”Jämställdhet och hur man kan möjliggöra amning för dagens föräldrar”. En av föreläsningarna som går att lyssna till är småbarnsföräldrarna Nisse Nyborg och Camilla Wallén som berättar om partnerns betydelse under amningsperioden.

Nisse Nyborg och Camilla Wallén
Nisse Nyborg och Camilla Wallén. Foto: Privat

Världen skulle gå under

Nisse Nyborg och Camilla Wallén bor i Uppsala och har varit ett par sedan 2012. Nisse minns tydligt tiden när han och Camilla fann varandra.

– Om du minns när Maya-kalendern tog slut och världens skulle gå under så har vi det som startskott för vårt förhållande, säger Nisse Nyborg skämtsamt.

I juni 2022 blev de mamma och pappa till dottern Vanja. Då inleddes en ny period i livet där bland annat amningen blev en del av vardagen som skulle fungera för deras förhållande och för deras dotter.

Region Västerbotten hörde av sig

De fick senare frågan om att berätta deras berättelse kring amning på något som kallas för Amningsfredag som anordnas av Uppsala universitet. Efter det hörde Region Västerbotten av sig och ville att de skulle vara en del i årets program för den Nordiska amningsveckan.

– Vi kommer berätta om hur vi förberedde oss kring amning och hur det gick för oss. Vilka råd vi valde att lyssna på och vad vi har sållat bort. Det blir lite om amning och jämställdhet också, säger Nisse Nyborg.

För vem tror du att det ni har att berätta skulle vara intressant?

– Främst kanske personer som väntar barn eller har barn. Förhoppningsvis kan någon som jobbar inom vården få med sig några tips de kan föra vidare.

Länk till föreläsningarna kommer att läggas ut den aktuella dagen i Stories på Barnmorskemottagningen i Skellefteås Instagram-konto.

Tillbaka till nyhetslistan