NYHETER 2023-10-04

Nu inleds planeringen för vaccination mot RS-virus i Västerbotten

Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut med en rekommendation om att vaccination mot RS-virus rekommenderas till flera grupper. Nu inleder Region Västerbotten arbetet med att planera för hur regionen inför nästa vintersäsong kan göra vaccinet tillgängligt för invånare i Västerbottens län.

En person får en spruta med vaccin i sin överarm.
Region Västerbotten siktar på att kunna vaccinera mot RS-virus i samband med vaccinationssäsongen 2024. Foto: Klas Sjöberg

RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus, är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner. Störst risk för allvarlig sjukdom har de yngsta och de äldsta, samt personer med vissa sjukdomar och medicinska tillstånd. Två vacciner mot RS-virus har nyligen godkänts inom EU för personer som är 60 år eller äldre. Efter det har Folkhälsomyndigheten beslutat att vaccination rekommenderas till personer som är 75 år eller äldre samt till personer som är 60 år eller äldre som hör till vissa grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset.

Att praktiskt börja erbjuda ett nytt vaccin är ett beslut som varje region tar. Region Västerbotten börjar nu arbetet för att undersöka hur vaccinet kan göras tillgängligt i länet under nästa höst.

– Vi ser positivt på möjligheten att vaccinera mot RS-virus. Det är ett virus som kan leda till allvarlig sjukdom hos vissa grupper, men om man är vaccinerad så har man ett bra skydd, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Dröjer innan det finns tillgängligt

Innan regionen kan börja vaccinera mot RS-virus behöver det genomföras en hel del förarbete.

– Vissa förberedelser behöver göras nationellt tillsammans med de andra regionerna. Vaccin behöver också upphandlas och den processen är heller inte påbörjad, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

När vaccinet finns tillgängligt för invånare i länet kommer Region Västerbotten att informera om det.

– Vi siktar på att kunna vaccinera mot RS-virus i samband med nästa vaccinationssäsong hösten 2024 men det är viktigt att komma ihåg att inget är klart ännu, säger Martin Angelin.

Tillbaka till nyhetslistan