NYHETER 2023-10-03

Skellefteå återigen sjätte bästa AT-sjukhuset

För andra året i rad hamnar Skellefteå lasarett på plats 6 av totalt 67 sjukhus som erbjuder allmäntjänstgöring, AT, för läkare i Sverige. - Jag är väldigt stolt över alla medarbetare på sjukhuset som möjliggör den fina utbildningen för AT-läkarna, säger Anna Hedlund som är medicinsk chef på Barn- och ungdomscentrum och tidigare övergripande AT-studierektor på Skellefteå lasarett.

Skellefteå lasarett.
Skellefteå lasarett. Foto: Klas Sjöberg

Sjukhusens placering i den stora rankingen baseras på ett genomsnittsomdöme som AT-läkarna ger i en enkät som årligen presenteras av Sveriges Yngre Läkares Förening, Sylf. AT-läkarna utvärderar de olika avsnitten de genomfört inom medicin, kirurgi, allmänmedicin och psykiatri, för att därefter värdera hela sin AT.

Årets AT-ranking baserades på svar från 1881 läkare.

Näst bäst norr om Västervik

Före ”Lassa” på listan som Skellefteå lasarett brukar kallas i lokalområdet landar endast sjukhusen i Varberg, Halmstad, Västervik, Kiruna och Eksjö.

– Det känns väldigt roligt att vårt sjukhus placerat oss stabilt i toppen i flera år nu. Det tycker jag talar för att det koncept vi har är hållbart och pålitligt. Vår organisation är stabil och väl förankrad på klinikerna, säger Anna Hedlund.

Hur kommer det sig AT-läkarna tycker det är toppen att jobba i Skellefteå år efter år?

– Jag tänker att AT-läkarna uppfattar det som värdefullt att få bedöma patienter med många olika typer av tillstånd och ta ansvar för handläggandet, med stöd av sina seniora kollegor. Jag tror också att många AT-läkare upplever att de är viktiga medarbetare på klinikerna, säger Cecilia Johansson, övergripande AT-studierektor vid Skellefteå lasarett.

AT- och BT-läkare på Skellefteå lasarett hösten 2023.
AT- och BT-läkare på Skellefteå lasarett hösten 2023.

Lagom litet, lagom stort

Cecilia tror också att Skellefteå lasaretts storlek spelar en viktig roll i den positiva upplevelsen för AT-läkarna.

– Skellefteå är tillräckligt litet så att du snabbt kan lära känna dina kollegor. Beslutsvägar kan hållas korta och det går smidigt att ha kontakt med kollegor både inom och utanför den klinik du arbetar på.

Men Cecilia menar att lasarettet också är tillräckligt stort.

– AT-läkarna får möjlighet att träffa på patienter med många olika tillstånd och där många olika typer av åtgärder som operationer och andra behandlingar genomförs. 

Ser ni fortfarande saker som går att skruva på och göra ännu bättre?

– Vi kan alltid bli bättre. Det vi jobbat med på senaste tiden är bland annat hur vi kan förbättra schemat för jourhavande läkare. Vi arbetar också med frågor kring arbetsmiljö och handledning. Det är ständigt aktuellt att hålla dessa frågor levande.

Hela AT-rapporten kan du läsa här.

Text: Daniel Marklund

Tillbaka till nyhetslistan