NYHETER 2021-08-09

Smittan ökar markant i Västerbottens län

Under föregående vecka ökade smittan avsevärt jämfört med tidigare veckor i sommar. För att minska smittspridningen är det av yttersta vikt att alla följer de nationella rekommendationerna.

Smittläget i Västerbottens län är oroväckande. Under föregående vecka testade 288 personer positivt för covid-19. Det är en markant ökning från de 52 positiva fallen veckan innan.

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande, med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete. Vi måste skärpa oss innan läget blir så pass illa att vi måste återgå till hårdare rekommendationer, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

2 986 tester analyserades under föregående vecka, en dubblering jämfört med vecka 30. Av dessa var 9 procent positiva.

– För att kontrollera smittspridningen är det jätteviktigt att alla som har symtom provtar sig med PCR-test, även om symtomen är milda. Vi jobbar så snabbt vi kan med att spåra smittan och informera de berörda, säger Therese Thunberg.

Smittan sprids i sociala sammanhang

Positiva fall finns i alla åldersgrupper, men flest smittade är i åldern 20–29 år. Smittan sprids huvudsakligen på kompisträffar, fester samt i samband med resor.

– Det är inte läge att ha stor fest just nu! Respektera de regler som gäller på krogen och undvik trängsel, säger Therese Thunberg.

Mer än 90 procent av fallen är av deltavarianten, som är mycket smittsam. Av de positiva fallen finns 248 personer i Umeåområdet, 19 i Skellefteåområdet, nio i södra Lappland och tolv personer som är folkbokförda utanför länet.

Det är fortsatt viktigt att följa de nationella rekommendationerna, även om du är vaccinerad.

– Undvik trängsel i alla sammanhang, även på restauranger, i affärer och i kollektivtrafik. Se till att hålla avstånd. Om du reser ska du göra det smittsäkert, och ha en plan för vad du ska göra om du får symtom under resan. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Viktigt att unga vaccinerar sig

Vaccination är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det hjälper även till att minska smittspridningen.

– Det är jätteviktigt att även unga väljer att vaccinera sig. Se till att boka en tid och fullfölj vaccinationen. Ditt val att vaccinera dig kan rädda någons liv, säger Therese Thunberg.

Under vecka 32 öppnar även bokningen för 16- och 17-åringar.

Läs mer på 1177.se om aktuella rekommendationer:
https://www.1177.se/vasterbotten/allmanna-rad-och-regler-covid-19

 

Tillbaka till nyhetslistan